Bursa de la Moscova și rubla se prăbușesc sub noile sancțiuni americane

Redactia | 10.08.2018

Pieţele financiare ruseşti au căzut joi, după anunţul privind noi sancţiuni americane în legătură cu cazul Skripal, otrăvirea unui fost spion rus în Regatul Unit, ducând moneda rusească la cel mai scăzut nivel de aproape doi ani faţă de dolar, scrie Le Parisien, citat de Rador.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

După o primă scădere a monedei ruseşti miercuri, dolarul a depăşit 66 de ruble joi dimineaţa, pentru prima dată din noiembrie 2016, şi euro a depăşit pragul de 77 de ruble, o premieră din aprilie.

 

În ce priveşte indicii bursieri la Moscova, RTS a pierdut 3,20% şi Moex 1,16%, în jurul orei 10:45 ora locală (9:45 ora Franţei), traşi în jos de compania aeriana semi-publică Aeroflot (-10,59%), pentru care administraţia Trump intenţiona să decidă o interdicţie de a deservi Statele Unite, potrivit media americane.

 

Pagube de sute de milioane de dolari. Băncile sunt şi ele sancţionate, mastodontul semi-public Sberbank pierzând 4,72% din valoare.

 

Departamentul de Stat american n-a dezvăluit oficial amploarea sancţiunilor. Restricţiile plănuite, care se referă la exportul unor produse tehnologice ca aparate sau echipamente electronice, ar putea costa economia rusă “sute de milioane de dolari”, a arătat un oficial american anonim.

 

“Statele Unite au stabilit pe 6 august că guvernul rus a utilizat arme chimice sau biologice violând legile internaţionale”, a arătat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Heather Nauert, într-un comunicat.

 

Conform legii americane privind armele chimice, acest lucru atrage impunerea de sancţiuni economice, care, dacă Congresul nu se opune până atunci, vor intra în vigoare pe 22 august, a adăugat ea.

 

Administraţiei Trump trebuie să i se recunoscă un merit pentru decizia sa de miercuri vizând noile sancţiuni impuse Rusiei drept ripostă la atacurile cu gaz paralizant ale acestei ţări, cărora le-au căzut victimă patru persoane din Marea Britanie, notează The Washington Examiner, citat de Rador.

 

Sancţiunile reprezintă reacţia cuvenită la dura agresiune a guvernului rus demonstrată prin cele două atacuri semnalate pe teritoriul britanic în cursul acestui an. Primul atac s-a semnalat pe data de 4 martie, când agenţi ai serviciilor de informaţii ruseşti au folosit Noviciok, un gaz paralizant extrem de agresiv, împotriva lui Serghei Skripal, un fost agent al serviciilor de informaţii britanice, şi împotriva fiicei acestuia, Iulia, în Salisbury, pe teritoriul Angliei.

 

Ambele victime s-au aflat în stare foarte gravă, dar starea sănătăţii lor s-a restabilit. Cel de-al doilea atac a avut drept victime un bărbat şi o femeie care, în luna iulie, s-au aflat în aceeaşi zonă şi au dat peste o doză cu Noviciok rămasă în urma atacului din luna martie. În urma celui de-al doilea incident, femeia, Dawn Sturgess, a decedat.

 

Aşadar, cărei cauze se datorează noile sancţiuni? Deşi Regatul Unit şi SUA cunosc foarte bine identitatea autorilor acestor atacuri şi ştiu că ei au acţionat cu acordul personal al preşedintelui rus Vladimir Putin, Rusia nu îi va extrăda pe suspecţi. Prin acest refuz, Kremlinul şi-a recunoscut practic vina în privinţa atacurilor. Totuşi, noile sancţiuni nu vizează doar asumarea responsabilităţii, ci îl şi avertizează pe Putin că înscenările sale agresive au un preţ. Asta contează atâta vreme cât preşedintele rus rămâne convins că poate slăbi securitatea occidentală fără să fie dur pedepsit.

 

În definitiv, totuşi, demersul de miercuri nu este important doar pentru descurajarea lui Putin, ci şi pentru sprijinul arătat Marii Britanii, cel mai apropiat aliat al Americii. Este totodată important să se stabilească faptul că SUA nu vor tolera folosirea armelor chimice.

 

Kremlinul neagă cu fermitate implicarea sa în incident, iar, joi dimineaţă, s-a grăbit să reacţioneze în urma sancţiunilor.

 

Într-o declaraţie postată în mediile de socializare, Ambasada Rusiei din Washington D.C. a subliniat: “Pe data de 8 august 2018, adjunctul şefului misiunii noastre a fost informat la Departamentul de Stat în legătură cu noile sancţiuni draconice împotriva Rusiei în urma unor acuzaţii nefondate potrivit cărora ‘guvernul rus’ ar fi apelat la gazul paralizant Noviciok împotriva cetăţeanului britanic S. Skripal şi a fiicei sale.

 

Ne-am obişnuit să nu ni se dovedească asta prin fapte sau probe. Partea americană a refuzat să răspundă întrebărilor noastre în acest sens, invocând faptul că informaţiile sunt secrete. Totuşi, ni s-a spus că SUA deţin probe suficiente care duc la concluzia că ‘Rusia este vinovată’. În ceea ce ne priveşte, noi ne-am exprimat poziţia de principiu cu privire la evenimentele din Regatul Unit. Am confirmat că vom continua să susţinem o anchetare deschisă şi transparentă a crimelor comise în Salisbury pentru a-i aduce pe vinovaţi în faţa instanţei. Am sugerat să se publice corespondenţa pe această temă. Până acum, nu am primit niciun răspuns”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22