California, cea de a sasea economie a lumii, la un pas de secesiune. Se va dezintegra SUA?

Dora Vulcan | 11.11.2016

Primavara anului 2019 ar putea fi momentul in care statul american California va decide daca mai ramane sau nu in componenta actualei uniuni federalea Statelor Unite ale Americii. Demersul a fost lansat dupa rezultatele din aceste zile la alegerile prezidentiale din SUA, soldate cu victoria controversatului Donald Trump, dar resorturile sale sunt mult mai adanci.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

Rezultatul initiativei cetatenesti va fi supusa la vot in 2018 iar daca va fi aprobata ar putea da startul dezintegrarii SUA prin Calexit, anunta intiatorii propunerii pe portalul Yes California.

 

 

Calexit ar putea face sa para alegerea lui Donald Trump ca presedinte al SUA doar un incident politic minor, o miscare secesionista dupa modelul Brexit in Statele Unite fiind aproape de neconceput cu un an in urma.

 

 

Brexit, scanteia declansatoare

 

 

Nu este un fenomen singular, texanii solicitand si ei, la mai putin de o luna dupa referendumul din Marea Britanie, organizarea unui referendum pentru declararea independentei statului Texas.

 

 

Californienii par insa ceva mai decisi in acest sens si sunt motivati si de cateva elemente socio-economice care dau apa la moara organizatiei aflate in spatele campaniei Yes California Independence.

 

 

"Suntem a sasea economie a lumii. Din punct de vedere economic suntem mai puternici decat Franta si avem o populatie mai mare decat Polonia. Punctual, California se poate compara cu orice tara independenta si nu cu celelalte 49 de state ale SUA", arata initiatorii miscarii secesioniste.

 

 

In opinia lor, Statele Unite au ajuns sa promoveze valori care contravin stilului de viata traditional si valorilor impartasite de californieni.

 

 

Demersul are legatura si cu fondurile bugetare directionate pentru sustinerea altor state americane, liderii miscarii plangandu-se ca subventioneaza alte regiuni in detrimentul nivelului de viata al propriilor locuitori.

 

 

"Actiunile caritabile fac parte din cultura noastra, dar cand infrastructura Californiei se duce de rapa, scolile publice de aici sunt considerate cele mai proaste din intreaga tara, avem cele mai multe persoane fara adapost din SUA, rata saraciei este mare, iar inegalitatea sociala este in crestere, atunci nu mai avem loc pentru caritate", se mai arata in manifestul pentru sustinerea independentei Californiei.

 

 

Argumentele secesionistilor:  

 

  • faptul ca acela statul californian exercita o influenta pozitiva asupra restului lumii, fiind a sasea economie mondiala
  • California ar putea face mult mai mult din postura de tara suverana, decat din pozitia de stat component al SUA.

 

 

California a intrat in componenta Statelor Unite in 1850, dupa razboiul mexicano-american (1846-1848), dupa ce anterior a fost un stat federal al Mexicului.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22