Cameron despre prabusirea in Egipt a avionului rus: Nu este exclus sa fi fost o bomba

Iulian Popescu | 05.11.2015

Companiile aeriene americane nu mai survolează peninsula egipteană Sinai, iar companiilor aeriene britanice și-au suspendat zborurile către stațiunea egipteană Sharm el-Sheikh, după prăbușirea avionului companiei ruse Metrojet.

Pe aceeași temă

Autoritatea Federală a Aviației americane (FAA) a emis încă din luna martie o recomandare prin care solicită companiilor aeriene să evite survolarea la altitudini joase a peninsulei egiptene Sinai, unde sunt active mai multe grupări teroriste ce pot reprezenta un risc pentru avioanele civile, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, citat de Agerpres.

 

La rândul său, după o întâlnire avută la Londra cu președintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi, premierul britanic David Cameron a declarat că, potrivit unor 'informații noi', nu este exclus ca prăbușirea avionului rus să fi fost provocată de o bombă. Prin urmare, autoritatea aeronautică britanică a decis, ca măsură de precauție, să suspende zborurile între Marea Britanie și aeroportul din Sharm el-Sheikh, de unde a decolat avionul Airbus 321 implicat în accident.

 

Și alte companii aeriene, printre care se numără Air France și Lufthansa, au anunțat de asemenea că avioanele lor vor ocoli spațiul aerian al peninsulei Sinai.

 

Gruparea jihadistă Statul Islamic a postat pe Twitter un mesaj în care susține că avionul rus a fost doborât de ramura ei egipteană, Wilayat Sina, ca represalii pentru bombardamentele Rusiei în Siria. Totuși, atât autoritățile de la Moscova cât și cele de la Cairo afirmă că nu au niciun indiciu care să poată confirma această teorie, mai ales că respectiva grupare nu dispune de rachete capabile să ajungă la altitudinea de aproape 10.000 de metri, unde ajunsese avionul înainte să intre în picaj.

 

Dar nici posibilitatea ca la bordul aparatului să fi fost amplasată o bombă nu este întru totul exclusă, mai ales că, potrivit informațiilor preliminare, avionul s-ar fi dezintegrat după ce coada s-a desprins de restul fuselajului.

 

Potrivit postului de televiziune CNN, care citează un responsabil anonim de la Washington, un satelit militar american a detectat un 'flash de căldură' provenind de la respectivul avion, element ce sugerează de asemenea posibilitatea unui eveniment violent, cum ar fi o deflagrație. Însă echipele ruse și egiptene care investighează la fața locului afirmă că deocamdată nu au găsit urme de explozivi, insistând că ipoteza unei defecțiuni tehnice este mult mai probabilă.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22