Campania de vaccinare anti-Covid-19 a început duminică în toate statele Uniunii Europene

Laurentiu Gheorghe | 27.12.2020

Vaccinarea anti-Covid a început oficial în toate statele membre ale Uniunii Europene, primele persoane imunizate fiind alese din rândul personalului medical, a vârstnicilor sau șefi de stat sau guvern.

Pe aceeași temă

Vaccinarea împotriva noului coronavirus a demarat oficial duminică în toate ţările Uniunii Europene, primele persoane care au primit doze de vaccin fiind din rândul pensionarilor şi al medicilor, transmit agenţiile internaţionale de presă citate de Agerpres.

Italia

La 10 luni de la confirmarea primului pacient pozitiv la coronavirus, Italia, ţara cu cea mai mare rată a mortalităţii asociată COVID-19 din Europa - cu peste 71.000 de decese -, a început vaccinarea primilor cetăţeni. Trei angajaţi din domeniul sanitar de la spitalul Spallanzani din Roma au fost vaccinaţi cu câteva minute înainte de ora 07:00 GMT cu vaccinul dezvoltat de Pfizer şi BioNTech şi denumit Comirnaty, potrivit declaraţiei comisarului pentru epidemii Domenico Arcuri.

Germania

Echipe mobile au început administrarea vaccinului anti-COVID-19 şi în Germania. Primii imunizaţi sunt cei cu vârste de peste 80 de ani şi îngrijitorii şi personalul din spitale. Într-o primă fază, Germania se va baza în principal pe echipele mobile de vaccinare pentru acest demers, în condiţiile în care majoritatea celor peste 400 de centre de vaccinare preconizate nu vor fi funcţionale decât peste câteva zile, aminteşte dpa.

La Berlin, o rezidentă în vârstă de 101 ani a unui azil de bătrâni din cartierul Steglitz a primit vaccinul, în prezenţa ministrului sănătăţii regional, Dilek Kalayci

Franța

O femeie în vârstă de 78 de ani a fost duminică dimineaţa prima persoană vaccinată în Franţa împotriva coronavirusului, la spitalul René-Muret din Sevran, la Seine-Saint-Denis (regiunea pariziană), potrivit unui jurnalist AFP. „Sunt emoţionată”, a declarat Mauricette, fostă femeie de serviciu, vaccinată în jurul orei locale 11:00 (10:00 GMT) la unitatea de îngrijiri de lungă durată din cadrul acestui centru de asistenţă publică, Hopitaux de Paris (AP-HP).

Spania

O pensionară dintr-un azil de bătrâni, Araceli Rosario Hidalgo Sanchez, în vârstă de 96 de ani, a fost prima persoană vaccinată duminică anti-COVID-19 în Spania, în oraşul Guadalajara (centru), potrivit imaginilor transmise la televiziunea naţională. Femeia a declarat că nu a simţit nimic atunci când a fost vaccinată.

Portugalia

Antonio Sarmento, în vârstă de 65 de ani, directorul Serviciului de Boli Infecţioase al unui spital din Porto, al doilea oraş ca mărime din Portugalia, a fost prima persoană vaccinată în această ţară împotriva coronavirusului, relatează EFE. El a primit doza de vaccin în prezenţa a numeroase autorităţi, printre care ministrul sănătăţii Marta Temido. "Am încredere", a declarat Sarmento după vaccinare, adăugând că "studiile au demonstrat că reacţiile sunt asemănătoare cu cele ale altor vaccinuri antivirale".

Suedia

Suedia, ţară care timp de mai multe luni a optat pentru o strategie relaxată în faţa epidemiei de coronavirus până când s-a confruntat cu o creştere semnificativă a mortalităţii asociate COVID-19, a început duminica aceasta campania de vaccinare, transmite EFE.

Prima doză de vaccin i-a fost administrată unei femei de 91 de ani care trăieşte într-un cămin de bătrâni din Mjallby, un orăşel situat între Stockholm şi Göteborg.

Austria

Cinci vârstnici au fost în această duminică primii austrieci vaccinaţi împotriva coronavirusului. Prima a fost o pensionară în vârstă de 84 de ani care a declarat la postul public ORF că doreşte „să-şi revadă copiii, nepoţii şi strănepoţii fără probleme”.

Danemarca

Şi Danemarca a început duminică să vaccineze rezidenţi ai căminelor de bătrâni. Leif Hasselberg, 79 de ani, a fost prima persoană care a fost vaccinată în această ţară, relatează dpa. Medicul care i-a administrat vaccinul a comentat: „Să sperăm că funcţionează”. "Dacă nu funcţionează, o să mă întorc să vă bântui", i-a transmis ironic pacienta, potrivit postului public DR.

Malta

O asistentă de la un spital public a devenit prima persoană din Malta care a primit duminică vaccinul anti-COVID-19, scrie dpa. Rachel Grech, angajată la unitatea de boli infecţioase a spitalului Mater Dei, a fost vaccinată sub privirile premierului Robert Abela şi ale ministrului sănătăţii Chris Fearne. Primii vaccinaţi în Malta, care a primit un prim transport de 10.000 de doze, vor fi personalul şi rezidenţii căminelor de bătrâni.

Bulgaria

Bulgaria a demarat duminica aceasta campania de vaccinare anti-COVID-19 cu ministrul sănătăţii, Kostadin Angelov, şi cu episcopul ortodox Tihon, transmite EFE. Primele 9.750 de doze de vaccin au sosit sâmbătă dimineaţa în Bulgaria, sub măsuri stricte de securitate, şi au fost distribuite în şase regiuni alese pentru campania de vaccinare.

Cehia

Premierul Andrej Babis a fost primul cetăţean ceh care a primit vaccinul produs de Pfizer-BioNTech, la Spitalul Militar central din Praga, cu puţin înainte ca alte spitale din capitală şi din cel de-al doilea oraş ca mărime, Brno, să înceapă distribuirea celor 9.750 de doze de vaccin pe care Cehia le-a primit deocamdată

Slovacia

Preşedintele Slovaciei, Zuzana Caputova, a fost prima persoană căreia i-a fost administrat vaccinul anti-coronavirus, şefa statului declarând că intervenţia a fost rapidă şi fără probleme, scrie agenţia TASR. „Cred că acesta este suflul libertăţii”, a declarat Caputova, imediat după ce a primit vaccinul Pfizer-BioNTech.

Polonia

Alicja Jakubowska, care lucrează ca asistentă şefă la spitalul Ministerului de Interne din capitala Varşovia, a fost prima persoană care a primit vaccinul anti-coronavirus, transmite dpa. „Nu a durut”, a declarat ea, citată de agenţia de presă PAP.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22