Campaniile de spionaj și dezinformare ale Rusiei au afectat 39 de țări, NATO și ONU

Dora Vulcan | 26.05.2017

Campaniile de dezinformare, manipulare și spionaj informatic ale Rusiei au afectat persoane și organizații din 39 de țări, inclusiv NATO și ONU, potrivit unui studiu publicat joi.

Pe aceeași temă

 

 

 

Un raport al Citizen Lab de la Universitatea din Toronto (Canada) releva existenta - cel putin din 2015 - a unor "campanii de dezinformare si de spionaj informatic care vizeaza sute de tinte guvernamentale, economice, militare si din societatea civila", potrivit principalului sau autor, Ronald Deibert, scrie ziare.com.

 

 

Piratarea informatica a Partidului Democrat si campania de dezinformare in cursul alegerilor prezidentiale americane nu reprezinta decat partea vizibila a acestui aisberg, releva studiul.

 

 

Cercetatorii de la Citizen Lab estimeaza ca spionajul nu vizeaza doar guvernul, armata si unele societati, ci si jurnalisti, cercetatori, opozanti si militanti.

 

 

Printre personalitatile vizate figureaza un fost premier rus, fosti inalti responsabili americani, membri ai cabinetelor ministeriale din Europa si Asia, ambasadori, militari de rang inalt si directori generali ai unor societati energetice.

 

 

Campaniile Rusiei urmeaza un model de atac prin "momeala" care permite Moscovei sa obtina datele persoanelor vizate, care sunt apoi propagate amestecand informatii adevarate cu altele false pentru a suscita confuzie, explica Deibert intr-o nota.

 

 

"Rusia are o experienta indelungata in materie de "dezinformatia", care dateaza din epoca sovietica", aminteste cercetatorul.

 

 

"Acest gen de scurgeri de informatii contaminate, ca de pilda cele analizate in raportul nostru, reprezinta noi provocari pentru opinia publica. Informatiile false in documente adevarate, "minciuni intr-o padure de fapte", sunt foarte dificil de distins si de contracarat", estimeaza Deibert.

 

 

Cercetatorii sunt de acord ca nu dispun de elemente care sa le permita sa lege aceste campanii de anumite agentii speciale rusesti. Dar ei compileaza in raportul lor date "publicate de numeroase guverne si intreprinderi despre autorii atacurilor cibernetice legate de Rusia", potrivit acestora.

 

 

Jurnalistul american David Satter, care a scris mult despre coruptia din Rusia, a fost vizat in special de aceste atacuri cibernetice, potrivit raportului.

 

 

Corespondenta electronica a lui Satter a fost atacata, iar mesajele lui - "modificate selectiv" inainte de a fi "propagate" astfel incat sa creeze impresia ca jurnalistul face parte dintr-un complot al CIA care urmareste sa-l discrediteze pe presedintele rus Vladimir Putin.

 

 

"Speranta noastra este ca - studiind indeaproape si publicand detaliile acestui gen de scurgeri de informatii contaminate - raportul nostru va ajuta ca ele sa fie intelese mai bine si sa fie recunoscute cu scopul de a le reduce" efectele, a conchis Deibert

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22