Cancelarul Austriei:UE trebuie să sancționeze încălcarea statului de drept și a democrației liberale

Laurentiu Gheorghe | 05.05.2019

Cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, susține că UE are nevoie de un nou tratat care să prevadă sancțiuni dure pentru statele membre care încalcă principiile statului de drept și ale democrației liberale.

Pe aceeași temă

Într-un interviu acordat Die Presse, cancelarul austriac a argumentat că Tratatul de la Lisabona, care a intrat în vigoare în 2009, trebuie actualizat pentru a face față provocărilor moderne, inclusiv sancționarea aspră a țărilor care încalcă principiile statului de drept și ale democrației sau penalizarea celor care nu aplică legile privind imigrația, relatează Politico.eu.

„De la Tratatul de la Lisabona, multe s-au schimbat în Europa”, a spus Kurz. „Am avut o criză a datoriilor, o criză a euro, criza migrației, criza climatică și, de asemenea, haosul Brexit.”

El a spus că Uniunea Europeană are nevoie de un nou acord adaptat provocărilor moderne. „Este nevoie de un nou tratat, cu sancțiuni mai clare asupra membrilor care suportă datorii [excesive], sancțiuni pentru țările care nu înregistrează imigranți și consecințe dure pentru încălcarea statului de drept și a democrației liberale”, a spus Kurz.

În acest sens, o reformă care necesită însă aprobarea tuturor celor 28 de guverne naționale ar trebui să pună capăt și navetei europarlamentarilor dintre Strasbourg și Bruxelles, el fiind avocatul mutării sediului Parlamentului European în capitala Belgiei. Dar este greu de crezut că Franța va renunța să mai fie gazda Parlamentului comunitar de la Strasbourg. Iar președintele francez, Emmanuel Macron își propune să își impună propria agendă ambițioasă de reformare a instituțiilor europene.

În timp ce Kurz și-a reafirmat susținerea pentru securitate și o politică externă comună a Uniunii Europene, el se opune perspectivei unei armate comune europene, un obiectiv foarte drag lui Emmanuel Macron, pentru care militează de când a fost ales președinte. În schimb, Kurz spune că Bruxelles-ul mai bine s-ar focusa pe creșterea cooperării în domeniul militar și al apărării între statele membre.

„Nu va exista o armată UE, în care statele membre să cedeze comanda”, a afirmat el. Referitor la viitorul Comisar-șef al UE, Kurz, care are doar 32 de ani, fiind cel mai tânăr lider European, a declarat că acesta trebuie să aducă la Bruxelles o schimbare de generație, impunând o nou politică blocului comunitar.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22