Pe aceeași temă
"Nu vom rezolva problema refugiatilor complet, avem nevoie, printre altele, de noi discutii cu Turcia pentru acest lucru. Doar cu Turcia putem transforma ilegalitatea in legalitate. Este foarte important ca CE sa discute in continuare cu Turcia agenda migratiei", a spus Angela Merkel, duminica, citata de agentia Reuters si prleuata de ziare.com.
Declaratia a fost facuta la sosirea la mini-summitul CE pe problema rutei vestice a Balcanilor.
La summit a participat si presedintele Klaus Iohannis, alaturi de liderii Austriei, Bulgariei, Croatiei, Macedoniei, Germaniei, Greciei, Serbiei, Sloveniei si Ungariei.
La mini-summitul dedicat stopării fluxului de imigranți pe ruta balcanică, organizat duminică noaptea, la Bruxelles, s-a stabilit crearea a încă 100.000 de locuri de primire în statele de pe traseu, dintre care 50.000 în Grecia, a anunțat președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.
Cele opt țări UE situate pe această rută, precum și Serbia, Macedonia și Albania au acceptat "creșterea capacităților de primire (a migranților) pentru a ajunge la 100.000 de locuri în Grecia și în Balcanii de Vest", a declarat Juncker într-o conferință de presă comună cu cancelarul german Angela Merkel și Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiați (UNHCR), Antonio Guterres.
Aceste locuri vor fi create cu UNHCR pentru că "migranții... se bazează pe această rută de-a lungul Balcanilor", a spus cancelarul Angela Merkel.
"Grecia s-a angajat în mod remarcabil" acceptând să creeze, de asemenea cu ajutorul ONU, 30.000 de locuri de primire până la sfârșitul anului, a salutat Merkel.
CITIȚI ȘI: Summitul rutei balcanice: Se vor crea 100.000 de locuri de primire in statele de pe traseu
Cancelarul german Angela Merkel a oferit Turciei, duminica trecută, în timpul unei vizite la Istanbul, asistență financiară și perspectiva unor progrese mai rapide în procesul de aderare a acestui stat la Uniunea Europeană, în schimbul ajutorului Ankarei pentru stăvilirea afluxului de migranți spre Europa.
'Cred că am folosit criza prin care trecem, printr-o mișcare foarte dezordonată și necontrolată de refugiați, pentru a ajunge la o cooperare mai strânsă în multe probleme, atât între Uniunea Europeană și Turcia, cât și între Germania și Turcia', a subliniat cancelarul, în conferința de presă comună cu omologul său Ahmet Davutoglu, susținută la Palatul Dolmabahçe din Istanbul, pe malul Bosforului.
Cei doi lideri au convenit că nu poate exista o soluție durabilă la criza migranților fără o rezolvare a conflictului din Siria, de unde peste 2 milioane de oameni s-au refugiat în Turcia.
O 'zonă sigură' în nordul Siriei, o propunere îndelung susținută de Turcia, dar care a primit puțin sprijin internațional, este extrem de necesară pentru oprirea afluxului de refugiați, a subliniat Davutoglu, avertizând asupra unui potențial nou val de migrație în contextul intensificări luptelor în jurul orașului sirian Alep, unde forțele regimului avansează.
'Prioritatea noastră este de a preveni imigrația ilegală și de a reduce numărul celor care ne trec frontierele. Din acest punct de vedere, am avut discuți foarte fructuoase cu Uniunea Europeană recent', a adăugat premierul turc. El a afirmat că, deși s-au înregistrat progrese prin planul de acțiune oferit de UE la summitul din săptămâna aceasta, rămân de rezolvat unele probleme.