Casa Albă: Joe Biden se va întâlni cu Vladimir Putin luna viitoare la Geneva

Laurentiu Gheorghe | 25.05.2021

Prima întîlnire dintre președinți SUA și ai Rusiei, Joe Biden, respectiv Vladimir Putin va avea loc luna viitoare la Geneva, a transmis Casa Albă, potrivit CNN.

Pe aceeași temă

„Președintele Biden se va întâlni cu președintele Putin la Geneva, Elveția, pe 16 iunie 2021. Liderii vor discuta despre toate problemele urgente, în timp ce încercăm să restabilim predictibilitatea și stabilitatea relației SUA-Rusia”, se arată într-o declarație a Casei Albe.

Casa Albă l-a trimis săptămâna aceasta pe consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, la Geneva, pentru a se întâlni cu omologul său rus pentru a pregăti întâlnirea dintre cei doi președinți.

Întâlnirea are loc la aproape trei ani după ce Putin l-a întâlnit pe președintele de atunci Donald Trump la Helsinki, în Finlanda. Oficialii americani au declarat că întâlnirea cu Biden va arăta total diferit de acel summit din iulie 2018, în timpul căruia Trump a criticat, alături de Putin, serviciile secrete americane în problema interferenței rusești în alegerile din 2016.

Ar fi prima întâlnire a lui Biden cu Putin de la preluarea mandatului. Biden s-a întâlnit, însă, anterior cu Putin în perioada în care era vicepreședinte al SUA, inclusiv o întâlnire din 2011 în care Biden a spus că s-a uitat în ochii lui Putin și a declarat: „Nu cred că ai suflet”.

În ciuda deteriorării relațiilor dintre cele două țări pe probleme precum Ucraina și interferențele electorale, Biden speră să stabilească un canal clar de comunicare care să evite surprize nejustificate.

Relația dintre cei doi lideri a început tumultuos. În timpul unui interviu din martie, Biden l-a numit pe Putin criminal, spunând că liderul rus „va plăti un preț” pentru eforturile sale de a submina alegerile din 2020 din SUA. „Referitor la declaraţia colegului meu american. Ce i-aş răspunde? I-aş spune: 'Să fii sănătos!' Îi doresc multă sănătate”, a spus liderul rus, adăugând că o spune „fără niciun fel de ironie, fără glumă”.

Putin a declarat că Moscova nu se va lăsa intimidată de Washington şi-şi va apăra interesele.

Înaintea summitului, Statele Unite au renunțat oficial la impunerea de sancțiuni împotriva principalei companii implicate în construcția controversatului gazoduct Nord Stream 2 între Rusia și Germania.

SUA au ridicat, de asemenea, sancțiunile asupra directorului care conduce firma din spatele proiectului Nord Stream 2, un aliat al președintelui rus Vladimir Putin.

Criticii proiectului spun că gazoductul este o victorie geopolitică majoră pentru Kremlin. Nord Stream 2, care ar transporta gazul din Arctica Rusă pe sub Marea Baltică până în Germania, este deja gata în proporție 95%.

Recent, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken s-a întâlnit cu omologul său rus la un summit internațional desfășurat în Islanda. Serghei Lavrov a spus că Rusia și SUA au „diferențe serioase” de opinii, dar ar trebui să lucreze împreună „în sferele în care interesele lor se întâlnesc”. La rândul său, Blinken a spus că Biden dorește „o relație previzibilă și stabilă cu Rusia”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22