Catalanii protestează la Barcelona după arestarea liderilor care au iniţiat referendumul

E.b. | 20.09.2017

Mii de catalani au ieșit miercuri în stradă după arestarea a 13 membri ai guvernului acestei regiuni din nord-estul Spaniei, care vrea să organizeze un referendum de autodeterminare.

Pe aceeași temă

 
Garda Civilă din Spania a confiscat miercuri în Catalonia mai multe milioane de buletine de vot care urmau să fie folosite pentru referendumul privind autodeterminarea pe care separatiştii catalani vor să-l organizeze pe 1 octombrie, a indicat o sursă apropiată anchetei, transmite AFP.

 

Referendum de autodeterminare  a fost interzis de justiție, iar liderul catalan Carles Puigdemont acuză Madridul că a impus de facto starea de urgență, relatează AFP preluată de Agerpres. 

 

Mii de persoane s-au adunat în centrul Barcelonei pentru a protesta împotriva arestărilor. În fața Departamentului de Afaceri Externe, un jurnalist al AFP a văzut cum mai mulți manifestanți au încercuit și au lovit o mașină a Gărzii Civile și a asistat la câteva busculade între polițiști și manifestanți.

 

"Afară cu forțele de ocupație!", au strigat unii manifestanți la Barcelona. "Vom vota pentru a fi liberi", se putea citi pe unele pancarte.

 

O purtătoare de cuvânt a Gărzii Civile a confirmat pentru AFP "arestarea a 13 înalți responsabili ai guvernului Cataloniei și efectuarea a 22 de percheziții" în cadrul operațiunilor executate de forțele de ordine pentru a împiedica desfășurarea referendumului la 1 octombrie.

 

Guvernul "a suspendat de facto autonomia Cataloniei și aplică de facto starea de urgență", a afirmat liderul catalan Carles Puigdemont după aceste arestări, acuzând totodată guvernul spaniol că este ''totalitar'' și că încalcă ''drepturile fundamentale''.

 

"Avem cu toții obligația de a respecta legea", a declarat anterior, la Madrid, premierul Mariano Rajoy în timpul unei furtunoase sesiuni parlamentare în cadrul căreia un grup de aleși catalani a părăsit ședința în semn de protest. 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22