Catalonia. Parlamentul regional voteaza pentru demararea procesului de secesiune de Spania

Tudor Despina | 09.11.2015

Alegerile regionale din Spania continua sa aiba urmari politice. Parlamentul din Catalonia a votat pentru o rezolutie in vederea separarii de peninsula iberica.

Pe aceeași temă

 

Votul de luni din Legislativul regional din provincia situata in nord-estul Spaniei presupune o asa-numita foaie de parcurs spre independenta pentru care factiunile separatiste catalane militeaza de mult timp si fata de care Executivul de la Madrid nu vrea sa cedeze.

 

Partidele pro-independenta spera la o rupere a Cataloniei de teritoriul spaniol intr-un interval de 18 luni dupa ce initiativa a primit sustinerea majoritatii Parlamentului regional, transmit agentiile internationale citate de Agerpres.

 

Actiunea este o incercare de capitalizare politica din partea formatiunilor care militeaza pentru independenta regionala, dupa ce au obtinut majoritatea mandatelor in Legislativul catalan in cadrul alegerilor din Septembrie.

 

Cu 72 de mandate din cele 135 cate numara Parlamentul de la Barcelona, formatiunile separatiste din Catalonia considera votul adjudecat in scrutinu de duminica drept un mandat pentru secesiunea de Spania.

 

In replica, Madridul respinge acest scenariu, premierul spaniol caracterizand demersul drept imposibil din punct de vedere legal:

 

„Doar patru din zece catalani au votat pentru ruptură, aceasta este realitatea. Partizanii independenţei nu au respectat legea, iar de ieri ştim că nici nu au sprijinul majorităţii cetăţenilor. De aceea, chem noul guvern catalan care va rezulta în urma acestor alegeri să guverneze pentru toţi catalanii şi să pună capăt acestor rupturi şi tensiuni care au marcat ultimii ani”, a spus Mariano Rajoy imediat dupa aflarea rezultatelor alegerilor din Septembrie.

 

Critici fata de intentiile separatiste ale catalanilor au venit si din afara granitelor. Prezent la inceputul lunii Octombrie la Madrid, ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier a punctat nevoia de unitate pe continentul european.

 

Ca european, consider ca nu avem nevoie de noi frontiere in Europa. Dorinta noastra, a europenilor, este ca acest continent sa se indrepte spre o coeziune cat mai mare, iar frontierele sa aiba o importanta cat mai mica”, a spus seful diplomatiei germane.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22