Catastrofă ecologică în Crimeea. Ucraina arată spre armata rusă. Evacuări în masă

Dora Vulcan | 07.09.2018

Mii de persoane, între care numeroşi copii, au fost evacuate, iar patru persoane au fost deja spitalizate în partea de nord a Crimeei, după o puternică poluare industrială, trecută sub tăcere timp de mai multe zile de administraţia din peninsula ucraineană anexată de Rusia în martie 2014, informează France Presse.

Pe aceeași temă

 

 

Un total de 3.986 de persoane care locuiesc în oraşul Armiansk, situat în extremitatea de nord a peninsulei, au fost trimise spre centre de îngrijire marţi şi miercuri, potrivit Ministerului Educaţiei, transmite Agerpres. 

 

Ministrul adjunct al sănătăţii, Valetin Savcenko, a indicat miercuri într-o intervenţie televizată că patru persoane au fost spitalizate, iar alte 54 au primit asistenţă la domiciliu, fără să detalieze cauzele pentru care acestea au avut nevoie de îngrijiri medicale.

 

Potrivit guvernatorului Crimeei, emisii atmosferice suspecte provenind de la uzina chimică 'Krâmski Titan' din Armiansk s-au produs în noaptea de 23 spre 24 august.

 

A doua zi, mesaje evocând accese anormale de tuse şi iritarea ochilor au început să apară pe reţelele socializare.

 

În diverse fotografii apărute se vedeau în special vehicule şi conducte acoperite cu un lichid uleios.

 

În pofida mesajelor alarmante, autorităţile nu au ordonat evacuarea decât marţi, după un miting care a reunit circa 300 de persoane în faţa primăriei din Armiansk.

 

 

Activităţile uzinei 'Krâmski Titan', care numără aproape 5.000 de angajaţi, au fost suspendate pentru două săptămâni.

 

Filială locală a Comitetului de Anchetă, organismul rus responsabil cu investigarea cazurilor importante, a deschis o anchetă pentru încălcarea legislaţiei privind emisii de substanţe periculoase.

 

 

Guvernatorul Crimeii, Serghei Aksionov, a atribuit evacuările schimbărilor de temperatură care au antrenat o depăşire a normelor autorizate de dioxid de sulf.

 

Măsurătorile efectuate în şcoli şi grădiniţe nu arată cu toate acestea valori anormale, potrivit lui Aksionov.

 

Pentru combaterea poluării, ministrul situaţiilor de urgenţă din Crimeea, Aleksei Fridman, a afirmat miercuri că au fost stropite cu apă 500 km de drumuri şi o suprafaţă de 2.500 de km pătraţi, în special la intrarea în şcoli şi locuinţe.

 

Fondată în 1971, uzina 'Krâmski Titan' produce în principal dioxid de titan utilizat în industria chimică. Deţinută în anii 2000 de oligarhul ucrainean Dmitri Firtaş, aceasta a fost transferată în administrarea unui grup rus după anexarea Crimeii de către Moscova în 2014.

 

Uzina utilizează un lac artificial pentru diluarea acidului sulfuric. Dar de când Kievul a închis canalul de alimentare cu apă a Crimeei, nivelul lacului a scăzut, expunând şi mai mult zona la poluare chimică.

 

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a calificat drept o 'catastrofă ecologică' emisiile de la Armiansk şi a cerut crearea unei comisii internaţionale care să investigheze cazul acestei poluări.

 

'Este necesar să fie stabilite cauzele. Mai ales că, potrivit unor surse sigure, aceste (emisii) ar fi rezultat în urma unor antrenamente ale trupelor ruse în peninsulă, ceea ce a dus la distrugerea mecanismelor de protecţie a mediului', a declarat joi Poroşenko, citat de Ukrainska Pravda.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22