Cateva persoane arestate intr-un cartier din Bruxelles, in legatura cu atacurile din Franta

Iulian Popescu | 14.11.2015

Ministrul justiției din Belgia, Koen Geens, a confirmat pentru postul flamand "Radio 1" că mai multe persoane au fost arestate în cartierul Molenbeek din Bruxelles, unde poliția a efectuat o serie de operațiuni având legătură cu valul de atentate de vineri seară din Paris.

Pe aceeași temă

 

Geens a explicat că mai mulți martori au declarat că au văzut în imediata apropiere a sălii de concerte din Bataclan, din centrul Parisului, o mașină cu plăcuțe de înmatriculare belgiene. "Probabil este vorba de o mașină închiriată în Belgia", a spus el.

 

Oficialul a adăugat că scopul operațiunii forțelor de poliție la Molenbeek a fost să încerce să găsească mașina și să stabilească cine anume a închiriat-o.

 

Liberation scrie că unul dintre teroriștii de la Bataclan era un francez extremist, cunoscut autorităților pentru radicalismul său. Acesta a fost identificat după amprente.

 

La locul exploziilor de lângă Stade de France, unde doi kamikaze s-au aruncat în aer,  au fost descoperite două pașapoarte, unul egiptean și unul sirian, au confirmat oficiali citați de Liberation.

 

Premierul Bavariei a declarat că poliția germană are indicii pentru a susține că un bărbat arestat la începutul lui noiembrie avea legătură cu teroriștii implicați în atacurile de vineri seara.

                                           

Bărbatul, din Muntenegru, avea în mașină explozibili (200 de grame de TNT), grenade de mână șimitraliere Kalashnikov.

 

Datele din GPS au arătat că el se îndrepta spre Franța.

 

Unii dintre autorii atacurilor teroriste comise la Paris probabil au reuşit să fugă, fiind căutaţi în mod activ, a declarat în cursul nopţii procurorul regional Francois Molins.

 

Forțele de securitate franceze au descoperit un pașaport sirian asupra cadavrului unuia dintre teroriștii care s-au aruncat vineri seară în aer în apropierea Stade de France.

 

În acest moment se fac verificări cu privire la identitatea teroristului pe baza acestui document, au declarat surse ale poliției la postul de televiziune francez BFMTV.

 

 

Prefectura din Paris nu a dorit să se pronunțe deocamdată cu privire la această descoperire, însă după cum a relatat în ediția sa digitală cotidianul Le Figaro, pașaportul a fost descoperit asupra cadavrului unuia dintre atentatorii kamikaze care s-a aruncat vineri seară în aer în apropiere de Stade de France, unde selecționatele de fotbal ale Franței și Germaniei disputau un meci amical.

 

Potrivit unei alte surse, citate de AFP, documentul de identitate a fost recuperat în timpul anchetei care a urmat carnagiului din sala de spectacole Bataclan din Paris, unde a avut loc o luare de ostatici în care și-au pierdut viața cel puțin 82 de persoane.

 

"Pista siriană" este una dintre ipotezele de lucru ale anchetatorilor  au declarat aceste surse  care verifică aceste elemente în colaborare cu serviciile de informații străine, îndeosebi europene.

 

O sursă polițienească a declarat sâmbătă pentru AFP că acești kamikaze erau aparent indivizi "radicalizați, la prima vedere, și perfect antrenați", pe care martorii i-au descris ca fiind "destul de tineri și siguri pe ei".

 

Problema pregătirii lor militare și a unei eventuale deplasări într-o zonă de război, îndeosebi în Siria, "s-a pus rapid" în cadrul investigației, potrivit sursei din poliție, care a adăugat că este vorba de "prime elemente ale anchetei".

 

CITIȚI ȘI: Cum se va schimba Europa după atentatele de la Paris

 

"Atentatele comise la Paris sunt un miracol", a transmis Centrul media Al-Hayat, agenţia de propagandă a reţelei teroriste Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant), revendicând atacurile teroriste de la Paris.

 

Centrul de propagandă teroristă a anunţat că va difuza în scurt timp o înregistrare video.

 

Simpatizanții ISIS au susținut acest lucru în mesajele lor de pe rețelele de socializare, imediat după comiterea atentatelor.

 

Aceștia au postat numeroase mesaje în care își exprimau satisfacția față de atentate. “Mulțumesc Domnului pentru aceste atentate. Cel puțin 100 de morți și numărătoare continuă", scrie unul dintre susținătorii ISIS pe Twitter și care locuiește în Kuweit. Un altul a spus: “arde Parisul așa cum au ars musulmanii în Mali, Africa, Irak și Palestina”, potrivit publicației Express. Mai mulți simpatizanți ISIS au scris: “următoarele ținte teroriste sunt Londra, Roma și Washington”.

 

Autorităţile franceze au centralizat 128 de morţi în urma atentatelor comise vineri seară la Paris, conform unui bilanţ provizoriu, care precizează că 200 de persoane sunt rănite, 99 fiind în stare critică.

 

CITIȚI ȘI: Hollande: Atacurile sunt un act de razboi. Franta va fi nemiloasa cu barbarii din ISIS

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22