Cazul Bodnariu. Directoarea care a facut denuntul a incercat sa opreasca evolutia cazului

Tudor Despina | 11.01.2016

Romanul care a fost lasat fata cei cinci copii de catre statul norvegian spune ca nici directoarea scolii unde invata acestia nu a crezut ca acest caz poate avea o asemenea evolutie.

Pe aceeași temă

 

"Sunt convins ca doamna directoare (de la scoala copiilor - n.r.) nu si-a imaginat ca Protectia Copilului poate avea o asemenea reactie. A incercat sa opreasca evolutia cazului", a declarat pentru Adevarul Marius Bodnariu, romanul pe care Protectia Copilului din Norvegia (Barnevernet) l-a lasat fara cei cinci copii in urma unei plangeri depuse de directoarea scolii la care invatau.

 

Romanul a relatat pentru Adevarul si cum a decurs discutia cu oficialii serviciului norvegian pentru protectia copilului: "Nu stim nici noi ce ii ingrijoreaza cel mai mult. Daca recunosti ca i-ai aplicat corectii fizice minore, pe care nu le consideri grave, inseamna ca ceva nu e in regula cu tine. Faptul ca normalizezi o astfel de situatie inseamna ca esti in neregula. Nu am putut sa recunoastem toate acuzatiile care ni s-au adus. Sunt lucruri despre care eram foarte socati sa auzim ca puteau veni de la copiii nostri. Faptul ca am recunoscut ceva, a fost bine, dar faptul ca nu am recunoscut tot, i-a intaratat".

 

Marius Bodnariu, ramas fara cei cinci copii, a declarat ca el si sotia sa (cetatean norvegian) nu folosesc in mod curent corectiile fizice drept metoda educationala, asa cum ii acuza Barnevernet: "Este ultima instanta. Avem alte metode. Si copiii sunt diferiti intre ei. Unii sunt cu o vointa mai puternica decat ceilalti. Sunt foarte multe elemente in viata unei familii. Odata cu declansarea acestui caz am fost confruntati cu cele mai negre episoade. Ni s-au pus in fata fapte distorsionate si umflate. Cu foarte mare grija, s-a scos tot ce a fost pozitiv: caracterul copiilor, creativitatea lor, marturia noastra ca familie. S-a construit o imagine complet deformata care descrie trauma pe care o au copiii".

 

Manifestatii de solidaritate cu familia Bodnariu in mai multe orase din lume

 

Mii de romani din diaspora si din tara au demonstrat duminica in fata ambasadelor Norvegiei din mai multe tari, pentru a protesta fata de autoritatea care a luat copiii familiei Bodnariu pentru ca ar fi fost tratati violent, desi nu a fost vorba, potrivit parintilor, decat de niste “palme la fund”.

 

Mii de persoane au participat la protestul international organizat duminica de romanii din intreaga lume, dupa ce serviciile sociale norvegiene ar fi luat abuziv cei cinci copii ai familiei Bodnariu si ar fi deschis procedura adoptiei internationale pentru ei, au avut loc manifestatii de protest in fata ambasadelor din Romania, Italia, Canada, SUA, Danemarca, Marea Britanie, Spania, Irlanda si Republica Moldova. 

 

Participantii la protestul din Washington au inmanat oficialilor de la ambasada o petitie semnata de peste 7.000 de credinciosi americani, care cere Guvernului norvegian sa reuneasca familia, scrie Hotnews.

 

In online o petitie cu solicitare adresata autoritatilor norvegiene carora li se solciita sa returneze cei cinci copii familiei a fost deja semnata de peste 50.000 de persoane.

 

Marius Reikeras, activist norvegian si avocat pentru drepturile omului crede ca norvegienii vor ceda si ii vor reda pe micuti familiei: "Cred ca vor observa ce se intampla aici. Cred ca acest caz se va rezolva si Norvegia va trebui sa cedeze la presiunea internationala".

 

Reikeras, citat de Hotnews, spune ca s-a confruntat cu mai multe cazuri asemanatoare celui al familiei Bodnariu si ca serviciul norvegian pentru protectia copilului are un istoric in ceea ce priveste separarea familiilor, apreciind ca circa 70.000 de copii se afla in prezent in sistemul Barnevernet. 

 

Guvernul norvegian a fost gasit vinovat de patru ori de Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), pentru incalcarea procedurilor si a "prezumtiei de nevinovatie".

 

Un artist roman refuza sa expuna in Norvegia

 

Artistul plastic român Paul Hitter a fost invitat de Muzeul Național din Oslo să-și expună lucrările, dar a refuzat din solidaritate cu familia Bodnariu și din cauza "răpirii de către autorități a unor copii creștini și punerea lor sub controlul statului" norvegian.

 

Redăm integral răspunsul artistului român la invitația Muzeului Național din Oslo:

 

"Sunt onorat de invitația  Asociației Culturale Metropolis, împreună cu Muzeul Național din Oslo care, beneficiind de fonduri europene generoase doresc să particip alături  de Raportoru și Daniel Pirici la expoziția : Promovarea diversității prin cultură și artă în cadrul moștenirii culturale europene, între 25 Februarie și 28 August 2016.

 

În lumina recentelor întâmplări din Norvegia care s-au soldat cu răpirea de către autorități a unor copii creștini și punerea lor sub controlul statului, din spirit de solidaritate față de familia Bodnariu am decis să declin participarea mea în cadrul expoziției. Mai mult decât atât, cred cu tărie că prezența mea cât și a lucrărilor mele pe teritoriul Norvegiei nu poate fi oportună, și, judecând după modul în care statul norvegian a reacționat cu familia română, întrevăd posibilitatea ca lucrările mele să fie confiscate în maniera în care copiii familiei Bodnariu au fost îndepărtați de la părinți invocându-se motive de creștinism radical.

 

Având în vedere că familia Bodnariu nu este prima familie care trăiește o astfel de experiență, privind prin prisma artei mele, nu îmi pot decât exprima teama că atât eu cât și lucrările mele să avem de suferit, cunoscându-se temele și stilul pe care eu îl abordez.

 

Generozitatea organizațiilor mai sus menționate, oglindită semi-fracționar din generozitatea UE, poate reprezenta pentru mulți o rampă de lansare atât material cât și profesional, însă, ca și artist independent, nu pot să fiu decât măgulit dar să refuz aceasta invitație, rămânând atașat valorilor mele morale și artistice.

 

Cu siguranță, la vârsta mea, a expune într-un muzeu european poate reprezenta o tentație pentru mulți, însă, într-o tară unde conaționalilor mei li se petrec nedreptăți eu nu pot expune și nu mă pot simți în siguranță. Ne vom ruga pentru liniștea și reîntregirea familiei Bodnariu, cât și pentru recunoașterea și respectarea valorilor și tradițiilor creștine la nivel global."

 

O manifestatie a avut loc si sambata, la Bucuresti, in Piata Victoriei. Printre participanti s-au aflat fratele lui Marius Bodnariu, Daniel, apropiati ai familiei, parinti cu copii, tineri, precum si fostul ministru Titus Corlatean.

 

Toţi participanţii şi-au exprimat indignarea faţă de metodele folosite în cazul Bodnariu şi au transmis mesaje de susţinere pentru membrii familiei.

"Children belong to the family", "Norway, give the children back to their family" era înscris pe pancartele purtate de protestatari.

 

In cooperare cu romanii din diaspora, cu cetateni si organizatii din Norvegia, Cehia, Rusia, Letonia, Slovacia, India, Polonia, concomitent si pe parcursul lunii ianuarie se organizeaza o serie de proteste similare in Oslo, Washington, Haga, Bruxelles, Madrid, Barcelona, Roma, Torino, Frankfurt, Londra, Dublin, Viena, Ottawa, Praga, Bratislava, Varsovia, Moscova, Riga, Copenhaga, se scrie pe pagina de Facebook dedicata protestului.

 

O delegatie parlamentara formata din membri ai Comisiei pentru comunitatile de romani din afara granitelor tarii urmeaza sa faca o vizita in Norvegia, in perioada 18 – 22 ianuarie, pentru a discuta cazul familiei Bodnariu, ai carei copii au fost luati de Serviciul norvegian de protectie a copilului.

 

Cazul Bodnariu

 

Copiii familiei romanului Marius Bodnariu, inginer IT, si sotiei sale norvegiance Ruth, asistenta medicala, au fost luati de la parinti de Serviciul de protectie a copilului din Norvegia, Barnevernet, in noiembrie, dupa ce cele doua fete, cele mai mari din familie, ar fi spus ca primesc corectii fizice de la parinti. De asemenea, parintii ar fi suspectati de indoctrinarea religioasa a copiilor. Cei cinci copii au fost plasati in trei familii-surogat, iar de curand a fost deschisa procedura adoptiei internationale pentru ei, potrivit reprezentantilor familiei.

 

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie de la Bucureşti a propus părţii norvegiene integrarea copiilor în familia biologică extinsă a tatălui din România.

 

S-a făcut un dosar, a fost înaintat în Norvegia pentru ca eu, ca şi frate, făcând parte din familia extinsă, să-i iau  în custodie pe aceşti copii. (...) Nici până la ora asta nu am primit niciun răspuns, a declarat fratele tatălui copiilor, Daniel Bodnariu. Discutiile dintre autorităţile celor două state continuă săptămâna viitoare. Familia Bodnariu a contestat în instanţă măsurile dispuse de autorităţile locale norvegiene.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22