Cazul Bodnariu și Barnevernet. În 2014, 1.600 de copii au ajuns în plasament permanent

Iulian Popescu | 10.02.2016

Pro TV continuă serialul despre functionarea Barnevernet, serviciul de Protectia Copilului din Norvegia, si cazurile de romani carora li s-au luat copiii din cauza acuzatiilor ca-I maltrateaza sau abuzeaza fizic sau psihic.

Pe aceeași temă

 

In ultimul episod al serialului Pro TV, directorul Barnevernet, Anders Henriksen, a explicat pentru acest post din Romania: “Drepturile copilului sunt importante in Norvegia si copilul are un drept individual care tine de protectia lui. Aceste valori sunt centrale in legislalatia norvegiana.”

 

Cum functioneaza sistemul

 

Cercetarea unui caz porneste cand Protectia Copilului se autosesizeaza sau cand primeste o reclamatie. Toate sesizarile sunt luate in serios si verificate timp de o saptamana.

De obicei se discuta cu parintii copilului, cu vecinii si apropiatii familiei si in cele mai multe cazuri familia este consiliata pentru a-si rezolva problemele. Atunci cand este vorba de violenta fizica sau psihica, situatia se schimba.

 

Anders Henriksen, director Barnevernet: “In Norvegia totul este gandit spre binele copilului, in asa fel incat el sa creasca in sanul familiei, dar in anumite situatii este necesara scoaterea lui din familie. Familia este responsabila fata de copil, dar sunt situatii cand statul intervine si isi asuma aceasta responsabilitate. Se intampla asta atunci cand copii sunt abuzati, neglijati sau maltratati.”

 

Cazul este intrumentat de Barnevernet si ajunge pe masa unui consiliu regional format dintr-un jurist, un psiholog si un membru al comunitatii, ales dupa principiul martorilor din sistemul american de justitie.

 

Consiliile au independenta totala si ele sunt cele care decid daca un copil e scos din familie si dat in plasament, la o adresa secreta tocmai pentru a-l proteja de alte abuzuri din partea celor care l-au agresat. De obicei totul se intampla foarte repede, explica Pro TV.

 

Familia are dreptul la un avocat platit de statul norvegian pentru a se apara. Ancheta dureaza de obicei 3 luni. Consiliul regional hotaraste daca familia in acest timp are sau nu dreptul sa isi vada copiii. In cazul Bodnariu, mama are dreptul sa vada de 2 ori pe saptamana, pret de 2 ore copilul de doar cateva luni, o data pe saptamana baietii mai mari, iar pe fete nu le-au vazut niciodata pana acum. Au vorbit doar la telefon, relateaza Pro TV.

 

In cele mai multe cazuri, copilul se intoarce acasa, iar familia este monitorizata si ajutata de protectia copilului sa nu mai greseasca.

Exista insa si situatii in care minorul este plasat permanant intr-o alta familie. Familia are dreptul o data pe an sa conteste decizia in justitie. Consiliul regional hotarareste daca familia isi mai poate vedea sau nu copilul aflat in plasament permanent. In cazul unui raspuns pozitiv, intalnirea se petrece de obicei intr-un hotel timp de doua ore. In Dramen, un roman care si-a pierdut copilul il poate vedea de 4 ori pe an. Timp de 2 ore.

 

In 2014, au existat 53.000 de cazuri, iar 1.600 de copii au ajuns in plasament permanent. Teoretic, copiii nu pot fi dati in adoptie daca parintii nu sunt de acord si totusi.

Anders Henriksen, director Barnevernet, a explicat pentru Pro TV: “In 2014 au fost 39 de copii care au fost dati spre adoptie in ciuda opozitiei parintilor. Sunt conditii foarte dure care duc la adoptie.”

 

Cazul Bodnariu

 

Copiii familiei romanului Marius Bodnariu, inginer IT, si ai sotiei sale, Ruth, asistenta medicala, au fost luati de la parinti de Serviciul de protectie a copilului din Norvegia, Barnevernet, in noiembrie, dupa ce cele doua fete, cele mai mari din familie, ar fi spus ca primesc corectii fizice de la parinti. De asemenea, parintii ar fi suspectati de indoctrinarea religioasa a copiilor. Cei cinci copii au fost plasati in trei familii-surogat, iar de curand a fost deschisa procedura adoptiei internationale pentru ei, potrivit reprezentantilor familiei.

 

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie de la Bucureşti a propus părţii norvegiene integrarea copiilor în familia biologică extinsă a tatălui din România.

 

S-a făcut un dosar, a fost înaintat în Norvegia pentru ca eu, ca şi frate, făcând parte din familia extinsă, să-i iau  în custodie pe aceşti copii. (...) Nici până la ora asta nu am primit niciun răspuns, a declarat fratele tatălui copiilor, Daniel Bodnariu. Discutiile dintre autorităţile celor două state continuă săptămâna viitoare. Familia Bodnariu a contestat în instanţă măsurile dispuse de autorităţile locale norvegiene.

 

Marius Bodnariu, ramas fara cei cinci copii, a declarat ca el si sotia sa (cetatean norvegian) nu folosesc in mod curent corectiile fizice drept metoda educationala, asa cum ii acuza Barnevernet: "Este ultima instanta. Avem alte metode. Si copiii sunt diferiti intre ei. Unii sunt cu o vointa mai puternica decat ceilalti. Sunt foarte multe elemente in viata unei familii. Odata cu declansarea acestui caz am fost confruntati cu cele mai negre episoade. Ni s-au pus in fata fapte distorsionate si umflate. Cu foarte mare grija, s-a scos tot ce a fost pozitiv: caracterul copiilor, creativitatea lor, marturia noastra ca familie. S-a construit o imagine complet deformata care descrie trauma pe care o au copiii".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22