Pe aceeași temă
„Un ordin de plasament este emis de către Consiliul regional de Protecţie Socială sau de către Tribunalul Districtual doar dacă există deficienţe serioase în îngrijirea de zi cu zi sau dacă minorul este maltratat sau supus acasă altor violenţe grave, abuzuri sau neglijări”, a transmis instituția norvegiană, ]ntr-un raspuns oferit Ziare.com.
Protecţia Copilului din Norvegia mai precizeaza că aceleași prevederei legale se aplică tuturor copiilor norvegieni, indiferent de statutul lor rezidenţial, de naţionalitate sau de cetăţenie.
„Potrivit prevederilor legale, motivele religioase nu pot sta la baza plasării în custodie a unui copil”, au mai precizat reprezentanții instituției.
***
Avocatul Poporului a anunţat săptămâna trecută că Ombudsman-ul din Norvegia a transmis autoritatilor romane ca nu are competenta necesara pentru investigarea cazului Bodnariu, aceasta responsabilitate fiind a Guvernatorului Districtului.
Aage Thor Falkanger, Ombudsman-ul Parlamentar pentru Administratia Publica din Regatul Norvegiei, a răspuns astfel unei solicitari a Avocatului Poporului trimisa in 23 decembrie, transmitand de asemenea ca parintii copiilor au dreptul la un proces echitabil si la un avocat platit de guvern.
"Ombudsman-ul Parlamentar pentru Administratia Publica din Regatul Norvegiei precizeaza ca "la acest moment, nu exista motive ca noi (Ombudsman-ul Parlamentar pentru Administratia Publica din Regatul Norvegiei) sa investigam cazul. In calitate de supraveghetor al Serviciului de Bunastare a Copilului, aceasta este responsabilitatea Guvernatorului Districtului. O copie a mesajului dumneavoastra, precum si acest raspuns au fost transmise Guvernatorului Districtului, in Sogn og Fjordane.
Totusi, Ombudsman-ul nu poate investiga deciziile instantelor, conform articolului 4, paragraful 1, litera c) din Legea Ombudsman-ului, care precizeaza ca Ombudsman-ul nu are competenta in ceea ce priveste functiile instantelor", se arata intr-un comunicat transmis Avocatului Poporului.
Raluca Lunculescu, purtător de cuvânt MAE, a declarat ieri ca ambasadorul Romaniei în Norvegia si un expert din Centrala MAE s-au intalnit cu familia Bodnariu si cu avocatul acesteia: "Ambasadorul Romaniei, consulul ambasadei, dar şi un expert trimis de aici, din Centrala MAE, au avut o întâlnire cu familia Bodnariu şi cu avocatul acesteia. Împreună au analizat stadiul aplicării procedurilor şi mijloacele de sprijinire a familiei în acest caz... Familiei i s-au recomandat alţi doi avocaţi norvegieni care s-au ocupat în trecut de cazuri similare şi care pot colabora cu avocata care se ocupă de cazul lor. În discuţie a rezultat că sesizările privind eventuale abuzuri ale Barnevernet pot fi adresate doar de familie, prin avocat, către instituţia numită Fylkesmannen, care este reprezentantul autorităţilor centrale în teritoriu.
Ambasadorul României a avut discuţii pe caz la Ministerul norvegian de Externe şi la Ministerul Copiilor, Egalităţii şi Incluziunii Sociale din Norvegia. În cadrul discuţiei, partea norvegiană a asigurat că există garanţii procesuale pentru părinţi şi a reiterat faptul că ancheta Barnevernet nu a pus în discuţie aspecte de natură religioasă, fapt confirmat şi de familie. Partea norvegiană a subliniat, de asemenea, necesitatea respectării principiului confidenţialităţii şi neintervenţiei într-un caz aflat în derulare."
Serviciul de protectie a copilului din Norvegia a luat cei cinci copii ai familiei Bodnariu, dupa ce parintii au fost denuntati ca i-ar fi batut pe copii. Serviciul local de Protectie a Copilului este total autonom fata de guvernul central norvegian, ceea ce impiedica orice posibila ingerinta in deciziile acestuia.