Pe aceeași temă
Joi au fost finalizate procedurile prin care 42 de europarlamentari, proveniți în principal din România, dar și din țări precum Germania, Cipru, Polonia, Cehia, Slovenia, Bulgaria, Belgia, Malta și Spania au solicitat dezbaterea acestui caz în Parlamentul European, anunță un comunicat al europarlamentarului Daniel Buda.
În baza Art. 128 din Regulamentul de Procedură, urmează să fie dezbătute și, în același timp, să fie identificate mecanisme prin care Comisia Europeană să intervină când se constată că procedurile privind separarea copiilor de familie pot crea traumatisme psiho-emoționale minorilor sau părinților.
Dezbaterea din plenul Parlamentului European va fi programată să aibă loc în aproximativ 3 săptămâni.
Cazul Bodnariu
Copiii familiei romanului Marius Bodnariu, inginer IT, si ai sotiei sale, Ruth, asistenta medicala, au fost luati de la parinti de Serviciul de protectie a copilului din Norvegia, Barnevernet, in noiembrie, dupa ce cele doua fete, cele mai mari din familie, ar fi spus ca primesc corectii fizice de la parinti. De asemenea, parintii ar fi suspectati de indoctrinarea religioasa a copiilor. Cei cinci copii au fost plasati in trei familii-surogat, iar de curand a fost deschisa procedura adoptiei internationale pentru ei, potrivit reprezentantilor familiei.
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie de la Bucureşti a propus părţii norvegiene integrarea copiilor în familia biologică extinsă a tatălui din România.
S-a făcut un dosar, a fost înaintat în Norvegia pentru ca eu, ca şi frate, făcând parte din familia extinsă, să-i iau în custodie pe aceşti copii. (...) Nici până la ora asta nu am primit niciun răspuns, a declarat fratele tatălui copiilor, Daniel Bodnariu. Discutiile dintre autorităţile celor două state continuă săptămâna viitoare. Familia Bodnariu a contestat în instanţă măsurile dispuse de autorităţile locale norvegiene.
Cel putin 11 familii de romani au ramas fara copii dupa interventia Barnevernet
În Norvegia au fost identificate 11 familii de români ai căror copii au fost preluați de către Barnevernet pentru că ar fi suferit rele tratamente, iar șapte dintre ele au acceptat să se întâlnească și să discute cu delegația parlamentară care va pleca la Oslo.
"Știm că în Norvegia există 11 familii de români ai căror copii ar fi fost preluați de Barnevernet, iar dintre acestea doar șapte familii se vor întâlni cu noi, printre care se află și familiile Nan și Bodnariu. Nu știm încă motivul refuzului celorlalte patru familii care nu doresc să se întâlnească cu delegația din România", a declarat pentru Agerpres Mircea Dohla, unul dintre parlamentarii care merg în Norvegia pentru a discuta cazurile respective.
Marius Bodnariu, ramas fara cei cinci copii, a declarat ca el si sotia sa (cetatean norvegian) nu folosesc in mod curent corectiile fizice drept metoda educationala, asa cum ii acuza Barnevernet: "Este ultima instanta. Avem alte metode. Si copiii sunt diferiti intre ei. Unii sunt cu o vointa mai puternica decat ceilalti. Sunt foarte multe elemente in viata unei familii. Odata cu declansarea acestui caz am fost confruntati cu cele mai negre episoade. Ni s-au pus in fata fapte distorsionate si umflate. Cu foarte mare grija, s-a scos tot ce a fost pozitiv: caracterul copiilor, creativitatea lor, marturia noastra ca familie. S-a construit o imagine complet deformata care descrie trauma pe care o au copiii".