Ce lasă în urmă Rusia în Siria: peste 1.700 de civili uciși în raiduri aeriene, în 5 luni

Tudor Despina | 02.03.2016

Peste 1.700 de civili au fost uciși în cinci luni de bombardamente ruse în Siria, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

Pe aceeași temă

 

Dintre aceștia, 429 sunt copii, potrivit datelor prezentate miercuri de OSDO, informează AFP, citată de Agerpres. Alte 250 de victime sunt femei.

 

Mai bine de 250.000 de morți și 10 milioane de persoane dislocate de la domiciliile lor reprezintă un bilanț provizoriu al războiului din Siria, în condițiile în care continuă să fie duse lupte. Coaliția occidentală condusă de americani îl vrea pe Bashar al-Assad plecat de la putere, pe care îl acuză de crime împotriva propriului popor. De cealaltă parte, liderul sirian are sprijinul Iranului și al Rusiei, stat care a lansat o campanie militară în Siria începând cu 30 Septembrie 2015.

 

Recent, la Geneva sunt desfășurate – în premieră, în ultimii doi ani – negocieri pentru găsirea unei soluții de pace în sângerosul război. Primite cu entuziasm, eforturile coordonate de Națiunile Unite pentru oprirea luptelor ce sunt duse de aproape cinci ani au cunoscut un blocaj subit. Situația ar fi comică, dacă nu e dramatică. Părțile implicate (guvernul Assad și reprezentanții rebelilor) se află în același loc, însă nu și la aceeași masă. Discuțiile sunt suspendate, ambele părți evitându-se reciproc. Asta în timp ce lupte sunt duse în continuare pe teritoriul sirian, unde oamenii continuă să moară. Recent, un fragil armistițiu negociat de SUA și Rusia a fost activat în Siria.

 

Rușilor le merge bine în Siria. În timp ce coaliția occidentală condusă de americani urmărește să restrângă spațiul de manevră de care dispune Daesh în Siria și Irak, rușii continuă ceea ce numesc campania antiteroristă. Cele mai recente raportări arată că Moscova a lovit 875 de ținte “teroriste” în Siria, în luna Februarie.

 

Asta înseamnă peste 200 de lovituri pe zi. La finalul anului trecut, un raport publicat de Reuters indica faptul că, în ciuda statisticilor prezentate de Kremlin, situația de pe teren arată că majoritatea loviturilor rușilor în Siria cad în zone în care nu e recunoscută o prezență puternică Daesh, ci mai degrabă e vorba despre regiuni controlate de rebelii anti-Assad.

 

Nici subiectul bazelor militare ruse în Siria nu e clar. Moscova respinge orice intenție privind ridicarea de noi baze militare aeriene în statul din Orientul Mijlociu, însă Vestul nu e convins de buna credință a Federației.

 

Luna trecută, Bashar al-Assad spunea că vrea ca lumea să-și amintească de el ca cel care a salvat Siria. Asta în timp ce oamenii continuau să moară în conflictul din Orientul Mijlociu.

 

Într-un interviu pentru presa spaniolă, președintele Siriei a spus că vrea ca lumea să-și amintească de el ca “de cel care și-a salvat țara”. 

 

Cel mai important lucru e cum îmi văd propria țară, pentru că sunt parte a țării mele. În zece ani, dacă pot salva Siria ca președinte – dar asta nu înseamnă că voi fi președinte peste zece ani. Vorbesc depsre viziunea mea pe zece ani. Dacă Siria e sigură și eu sunt cel care și-a salvat țara – ăsta e job-ul meu acum, asta e datoria mea, a spus liderul sirian pentru El Pais.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22