Ce se întâmplă după denunțarea de Trump a acordului cu Iranul. Se vor relua negocierile?

Redactia | 09.05.2018

Donald Trump și-a dezvăluit un talent necunoscut până în prezent, și anume "arta de a ieși dintr-un acord", după ce a denunțat unilateral acordul „inacceptabil” încheiat în 2015 cu Iranul. El a mai menționat și „sancțiuni de cel mai înalt nivel”, dar fără să spună care vor fi acestea.

Pe aceeași temă

 

 

De remarcat că, în același timp, Trump a lăsat în mod explicit ușa deschisă pentru negocierea unui nou acord, astfel încât există posibilitatea - reflectată în prețul stabil al petrolului - ca, după ce pune punct unei înțelegeri, să poată discuta una nouă.

 

Confuzia este și mai mare în legătură cu calendarul următorilor pași, după ce secretarul de stat al Trezoreriei, Steve Mnuchin a anunțat că „sancțiunile vor fi reimpuse gradual  într-o perioadă cuprinsă între 90 și 180 de zile de la denunțarea acordului. La sfârșitul acestei perioade, sancțiunile își vor produce efectele pe de-a întregul. Aceasta include acțiunile atât ale autorităților americane responsabile primare cât și secundare.”

 

Complexitatea actului prin care SUA se retrage unilateral este însă și mai mare, acordul fiind semnat și de alte cinci state - Germania, Franța, UK, China și Rusia – care și-au declarata dorința de a-l respecta în continuare. Cel puțin pentru moment, doar Europa a promis să respecte acordul Iranului în ciuda ieșirii din SUA, iar ceilalți urmează să se pronunțe rapid. Din această cauză, rămâne de văzut cum vor fi puse în practică sancțiunile americane împotriva Iranului, atâta timp cât Trump a spus că orice altă națiune care va încălca interdicțiile comerciale va fi tratată în același mod ca și Iranul.

 

Lucrurile se complică și mai mult dacă Iranul decide să respecte termenii actualului acord și să nu reia programul nuclear.

 

Agențiile de presă au transmis deja că guvernul de la Teheran vrea să discute cu cele trei țări europene, China și Rusia.  Președintele iranian Rouhani a spus la rândul lui că de acum înainte acordul este între Iran și alte cinci țări și că țara sa a respectat întocmai obligațiile din acord, spre deosebire de SUA care nu au făcut asta.

 

Reacția promptă Iranului este de înțeles, deoarece retragerea unilaterală a SUA din acord riscă să diminueze exporturile de petrol, amplificând în același timp și riscul unui atac israelian împotriva facilităților sale militare precum și cele de cercetare în domeniul nuclear.

 

Adâncind confuzia generală, Bloomberg adaugă că reînvierea sancțiunilor nu va avea loc imediat, ci după șase luni. Aceasta ar putea lăsa timp suficient pentru negocierea unui nou acord sau suplimentarea celui existent cu alte câteva măsuri.

 

Cu toate acestea, decizia lui Trump blochează imediat încheierea de noi contracte și stabilește perioada de 90 sau 180 de zile pentru companiile care au afaceri cu companii  iraniene pentru a se retrage din contractele existente. Până în august sau noiembrie, aceștia vor trebui să respecte o gamă largă de sancțiuni care vizează banca centrală iraniană și sectorul financiar al Iranului, industria petrolieră, transportul maritim și alte sectoare economice importante.

 

Totodată Trump a spus clar că se așteaptă la încheierea unui nou acord care să ridice toate penalitățile impuse economiei iraniene. "Adevărul este că vor dori să facă o înțelegere nouă și durabilă, una care să aducă beneficii întregului Iran și poporului iranian", a spus Trump. "Când or să facă asta, eu sunt gata, dispus și apt".

 

Dar până când Trump va fi mulțumit de negocieri sau va schimba cursul relațiilor bilaterate, iată ce urmează să se întâmple conform Bloomberg:

 

Ce sanciuni intra in vigoare in luna august

 

Primul termen limită este 6 august. Până atunci, companiile trebuie să lichideze datoriile suverane iraniene sau deținerile în moneda iraniană. Orice persoană sau companie care ajută guvernul iranian în achiziționarea sau cumpărarea de dolari SUA va fi, de asemenea, sancționată după această dată.

 

Sancțiunile vor viza, de asemenea, din 6 august, și ceea ce privește comerțul cu aur și alte metale prețioase, grafitul și cărbunele, metale precum aluminiu și oțel, sectorul automobilelor din țară și produsele de lux, cum ar fi covoarele de origine iraniană și caviarul.

 

Ce sanciuni intra in vigoare in luna noiembrie

 

Sancțiunile care vizează companiile care fac afaceri cu industria petrolieră a Iranului sunt restabilite pe 4 noiembrie, inclusiv sancțiuni împotriva instituțiilor financiare străine care desfășoară tranzacții semnificative cu Banca Centrală a Iranului.

 

În plus, SUA va impune sancțiuni asupra sectorului energetic al Iranului și asupra tranzacțiilor legate de exportul de petrol cu ​​firme precum National Iranian Oil Company, Naftiran Intertrade Company, and National Iranian Tanker Company.

 

Helima Croft, de la  RBC Capital Markets a declarat că "în funcție de cât de dure vor fi", ea estimează că exporturile de petrol ale Iranului vor fi reduse cu între 200.000 și 300.000 de barili pe zi. Prin comparație, 1 milion până la 1,5 milioane de barili au livrați pe piață zilnic, când administrația Obama și alte puteri mondiale au sancționat în comun Iranul ca să-l forțeze să se așeze la masa negocierilor înainte de 2015.

 

Statele Unite ale Americii au sfătuit celelalte state să evite sancționarea instituțiilor lor financiare și să-și reducă volumul de achiziții de țiței din Iran în perioada de grație de 180 de zile. Departamentul de Stat va stabili, de la caz la caz, dacă țările și-au redus suficient importurile iraniene de țiței.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22