Pe aceeași temă
E vorba despre “cel mai mare exercitiu NATO din ultimul deceniu”, dupa cum a aratat Secretarul General adjunct al NATO, Alexander Vershbow.
“Trident Juncture va intensifica pregatirea si abilitatea noastre de a lucra impreuna, inclusiv cu partenerii nostri. Va demonstra ca NATO e capabila sa raspunda amenintarilor venite din orice directie”, a continuat Vershbow despre exercitiul de trei saptamani de aplicatii militare intense in Italia, Spania si Portugalia.
Oficialul a subliniat faptul ca exercitiul are menirea de a arata si angajamentul Aliantei pentru o atitudine transparenta si predictibila: “Nu cautam confruntare cu nimeni. De aceea am invitat observatori de pe tot globul, din Columbia si Rusia”.
La ceremonia ce a implicat o ampla desfasurare de forte aeriene au luat parte oficialitati inalte din domeniul militar: de la subsecretarul de stat italian pentru Aparare Gioacchino Alfano, ambasadori ai Consiliului Nord Atlantic, pana la presedintele Comitetului militar al NATO, Generalul Petr Pavel si Comandantul Suprem al Aliatilor, Generalul Philip Breedlove.
Semnal pentru Moscova, in cea mai grava deteriorare a relatiilor post-Razboi Rece
Trident Juncture va continua pana la 6 Noiembrie, fiind vorba si de un semnal clar pentru Federatia Rusa, in contextul crizelor ucraineana si siriana in care Moscova s-a implicat militar.
Cooperarea militara ruso-occidentala se afla la cel mai scazut nivel de la sfarsitul Razboiului Rece incoace, Vestul fiind determinat sa rupa legatura cu Moscova dupa implicarea acesteia in criza din Ucraina si dupa anexarea Peninsulei Crimeea. Iar recenta intensificare a prezentei militare rusesti in razboiul civil din Siria nu face decat sa agraveze relatia dintre blocul occidental si Kremlin.
Daca in Ucraina situatia a fost temperata momentan pe linia frontului din zona separatista prorusa, in Siria Mosca deruleaza o campanie militara intensa. Potrivi unui anunt facut luni de fortele aeriene ale Rusiei, avioanele de lupta ale Kremlinului au lansat 700 de lovituri in SIria de la inceputul campaniei de bombardamente, in urma cu trei saptamani, potrivit DPA, citata de Agerpres.
De duminica, rusii au lansat 49 de lovituri in provinciile Alep, Damasc, Idlib, Latakia si Hama. Insa, sub pretextul unei campanii antiteroriste impotriva gruparii Stat Islamic, Moscova e acuzata ca loveste cu precadere pozitiile rebelilor moderati anti-Assad si ca, prin aceasta, sprijina activ regimul lui Bashar al-Assad, acuzat de Occident pentru crime impotriva propriului popor.