Pe aceeași temă
Președintele francez Francois Hollande anunțase la 23 septembrie că s-a pus de acord asupra acestei vânzări cu omologul său egiptean, Abdel Fattah al-Sissi. Surse din anturajul ministrului francez al apărării vorbeau despre o sumă de circa 950 de milioane de euro pentru achiziționarea acestor două nave de proiecție și comandament (BPC), foarte sofisticate, scrie Agerpres.
Grupul francez "DCNS tocmai a semnat cu marina egipteană contractul de vânzare a celor două nave Mistral în prezența domnilor Sissi și Valls", a declarat agenției franceze de presă un membru al anturajului premierului Manuel Valls, după terminarea întrevederii sale cu președintele egiptean la Cairo.
***
Zece tari, printre care Canada, Egipt si Arabia Saudita, si-au exprimat interesul pentru cumpararea celor doua nave militare Mistral construite pentru Rusia. dar care nu vor mai fi vândute Federației din cauza sanctiunilor impuse acesteia la achizitionarea de armament din statele UE.
Printre tarile interesate de navele portelicopter se numara Brazilia, Singapore, Arabia Saudita si Canada.
Franta si Rusia au ajuns la un acord in chestiunea navelor de lupta Mistral. Contractul Mistral a provocat o dezbatere in Occident, in conditiile in care Parisul trebuia sa livreze doua nave de lupta catre Moscova, desi Kremlinul era vizat de acuze privind implicarea in conflictul separatist din Ucraina si anexarea peninsulei Crimeea.
Potrivit unui anunt facut de presedintia franceza, cele doua state au ajuns la un acord in privinta anularii contractului Mistral, arata AFP, citata de Agerpres.
Presedintele francez François Hollande si omologul sau rus Vladimir Putin “au discutat astfel incat sa confirme ca Franta si Rusia au ajuns la un acord pentru a inceta contractul semnat in 2011 care prevedea livrarea a doua nave de proiectie si comandament de tip Mistral”, arata Palatul Elysee intr-un comunicat.
Potrivit sursei citate, Kremlinul va primi “integral” sumele platite in baza contractului.
De altfel, la finalul lunii mai, Moscova anunta oficial ca renunta la contractul privind achizitionarea a doua nave militare Mistral din Franta. Livrarea navelor a fost suspendata de guvernul francez dupa declansarea conflictului separatist din Ucraina.
Potrivit unui membru al conducerii Complexului Militar Industrial al Rusiei, “acum mai discutam despre un singur lucru: suma exacta pe care Franta o datoreaza Rusiei”.