Centrala nucleară de la Zaporojie, deconectată din nou de la sistemul energetic

L. G. | 12.10.2022

Linia electrică pentru alimentarea centralei nucleară Zaporojie a fost din nou scoasă din funcțiune, sistemele de siguranță fiind alimentate de generatoarele diesel, a anunțat miercuri șeful AIEA.

Pe aceeași temă

„Echipa noastră de la centrala nucleară Zaporojie m-a informat în această dimineață că centrala și-a pierdut toată energia externă pentru a 2-a oară în cinci zile”, a scris Grossi pe Twitter, reînnoind apelul său pentru o zonă de protecție în jurul centralei pentru a preveni bombardamentele în apropierea instalațiilor critice.

Energoatom, compania de stat ucraineană care administrează centrala nucleară Zaporizhzhia (ZNPP) a acuzat forțele ruse care o ocupă că au refuzat să primească un convoi de vehicule ale companiei care transporta motorină pentru a alimenta generatoarele centralei. Într-o declarație postată pe Telegram, Energoatom a spus: „În această dimineață, 12 octombrie, la ora 8.59, în urma tirurilor de rachete ale trupelor ruse, substația Dniprovska din regiunea Dnipropetrovsk a fost avariată. Ca urmare, linia de comunicație de 750 kV a ZANP – Dniprovska a fost întreruptă accidental. Ca urmare, ZNPP a fost complet dezactivat. Generatoarele diesel s-au pornit automat.

Energoatom a pregătit și a trimis un alt lot de motorină către ZNPP. Cu toate acestea, începând cu ora 10:00, partea rusă nu permite trecerea convoiului de vehicule al companiei.

Bombardarea rusești și deteriorarea infrastructurii energetice legate de funcționarea centralelor nucleare este aceeași manifestare a terorismului nuclear ca și bombardarea directă a ZNPP și duce la aceleași consecințe crescând riscul unei catastrofe nucleare.”

Cea mai mare centrală nucleară din Europa se află sub control rusesc din luna martie și se află în apropierea liniei de front, pe un teritoriu despre care președintele Vladimir Putin spune că a fost anexat Rusiei.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22