Centrala Nucleară Zaporojie, deconectată de la alimentarea electrică

L. G. | 03.11.2022

Centrala Nucleară Zaporojie a fost deconectată de la sursele externe de alimentare cu energie, din cauza bombardamentelor rusești – a anunţat joi dimineaţă, compania ucraineană Energoatom.

Pe aceeași temă

Reprezentanţii companiei ucrainene au precizat că generatoarele diesel au fost puse în funcţiune pentru a înlocui sursele externe de alimentare. Rezervele de combustibil disponibile pentru funcţionarea generatoarelor în acest mod vor fi suficiente pentru 15 zile.

De cealaltă parte, Rusia susține că joi a respins un „atac terorist” al trupelor ucrainene asupra centralei. „Forțele ucrainene continuă să bombardeze centrala nucleară din Zaporojie cu arme occidentale, ceea ce ar putea duce la o catastrofă globală", a declarat secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev, un aliat al președintelui rus Vladimir Putin.

Patrușev a declarat că serviciile speciale rusești au împiedicat ceea ce el a spus că a fost un "atac terorist" asupra centralei.

Compania nucleară de stat din Ucraina a declarat joi că bombardamentele rusești au avariat liniile de înaltă tensiune de la centrală și că a fost deconectată de la rețeaua electrică a țării.

De cealaltă parte oficialii instalați de ruși au anunțat că a început integrarea centralei nucleare din Zaporojie, cea mai mare din Europa, în sistemul energetic operat de către compania rusească specializată în energie nucleară Rosenergoatom. „Integrarea centralei și a personalului acesteia în jurisdicția Rosenergoatom a început”, a declarat pentru Ukraina.ru șeful instalat de ruși în orașul Energodar, Alexander Volga.

Context

În data de 5 octombrie președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret prin care a ordonat preluarea controlului asupra centralei nucleare de la Zaporojie și transformarea ei în „proprietate federală”, conform Reuters. Centrala, care este cea mai mare din Europa, se află sub control rusesc de mai multe luni, însă până acum a fost operată de personalul său ucrainean. Apropierea sa de linia frontului a ridicat, de-a lungul acestei perioadei, multe îngrijorări cu privire la posibilitatea unui accident nuclear catastrofal. În același timp, agenția pentru energie atomică a ONU a avertizat că sursa de energie pentru centrală este „fragilă” și că acest lucru poate pune în pericol funcționarea acesteia. „Situația legată de aprovizionarea cu energie a centralei continuă să fie extrem de precară. În acest moment avem energie din surse externe la centrală, dar este, așa putea spune, foarte fragilă.

Ucraina a acuzat în repetate rânduri forțele ruse că depozitează arme grele în interiorul complexului și le folosesc ca acoperire pentru a lansa atacuri, știind că Ucraina nu poate întoarce focul fără a risca să lovească unul dintre reactoarele centralei. De cealaltă parte, Rusia a negat toate acuzațiile și a susținut că trupele ucrainene bombardează în mod regulat centrala pentru a da vina pe ruși pentru producerea unei eventuale catastrofe nucleare.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22