Pe aceeași temă
The Guardian a identificat acționarii a trei firme obscure care au contribuit cu bani la comitetul de inaugurare al lui Trump, care a colectat suma record de 107 milioane de dolari pentru ca acesta să intre la Casa Albă în 2017.
Fiecare dintre cele trei companii au donat 25.000 de dolari pentru fondul de inaugurare al lui Trump. Cel puțin una dintre firme a fost înființată în parteneriat cu un stat străin și pare că este neeligibilă pentru a face donații în SUA.
Un purtător de cuvânt al lui Thomas Barrack, președintele comitetului de inaugurare al lui Trump, a refuzat să comenteze, iar finanțatorii neagă că ar fi încălcat legea.
Procurorii federali din New York și procurorii generali din New Jersey și Washington au formulat citații comitetului, cerând documente și informații cu privire la finanțatori și cheltuieli.
Legea electorală americană interzice contribuții de la rezidenți străini pentru campanii politice, inclusiv pentru inaugurări. Donatorii care încalcă „cu bună știință și de bunăvoie” regula pot fi amendați sau urmăriți penal.
Una dintre donațiile de 25.000 de dolari pentru inaugurarea lui Trump a fost făcută printr-o companie fantomă din Delaware în numele unui finanțator bogat indian din Londra, care apare că nu deține cetățenia sau că este rezident în SUA.
O altă doanție a fost făcută de către o companie creată în Georgia de către un lobbyist cu legături în guvernul taiwanez.
A treia contribuție de 25.000 de dolari a fost făcută printr-o companie creată anonim în New York de către un dezvoltator imobiliar israelian care a ajutat alți dezvoltatori cu probleme legale în SUA. Dezvoltatorul în cauză spune că deține reședință americană, respectiv ”cartea verde”, care îi permite să contribuie în mod legal.