Chișinăul așteaptă o misiune FMI în Februarie. Ion Sturza: “Guvernul Cioloș, curajos!”

Tudor Despina | 01.02.2016

Măsurile înaintate de Guvernul român către noul Executivul al Republicii Moldova sunt în interesul cetățenilor, spune fostul premier Ion Sturza.

Pe aceeași temă

 

Pentru prima dată de la 1812, Bucureștiul își ia responsabilitatea modernizării Moldovei. O spune fostul premier al statului vecin, Ion Sturza. Reacția sa vine după ce Guvernul Cioloș a înaintat noului premier moldovean Pavel Filip o listă cu măsurile care condiționează deblocarea împrumutului de 150 de milioane de euro pregătit de statul român.

 

Vin românii…

pentru prima dată din 1812, România ca stat își asumă responsabilitatea direct și expres de teritoriul dintre Prut si Nistru – Republica Moldova. Nu popă și jandarm la sat, nu școli pentru agricultori, nu poduri de flori, cărți și meșteșuguri populare… Modernizare, reforme, lupta cu corupția, securitate, societate civilă, drepturile omului!

 

Nimic geopolitic! Un fel de impunere la pace pentru oligarhia de la Chișinău. Un fel de administrare externă sub înaltul patronat al americanilor. Eu unul salut acest demers extrem de curajos al guvernului Cioloș. Voi urmări atent implementarea. Să nu ne stresăm. Toate aceste condiții sunt în interesul cetățenilor Republicii Moldova”, arată Sturza într-un mesaj pe Facebook.

 

Proaspătul premier de la Chișinău, Pavel Filip, a efectuat marțea trecută o vizită la București pentru a-i convinge pe președintele Klaus Iohannis și premierul Dacian Cioloș să deblocheze împrumutul respectiv, situația din Moldova fiind disperată, statul riscând să rămână curând fără banii necesari plății salariilor și pensiilor din republică.

 

România este gata să ofere primele 60 milioane din împrumutul rambursabil, să sprijine parcursul european și programul de reformă al guvernului nou instalat la Chișinău, dar cu o condiție: Republica Moldova trebuie să vină cu măsuri care să arate voința de reformă, declara marți premierul Dacian Cioloș, într-o conferință susținută alături de Pavel Filip.

 

Lista integrala a reformelor cerute de Guvernul roman:

 

“Pentru crearea condiţiilor necesare transferării primei tranşe de 60 milioane de euro din creditul rambursabil de 150 de milioane de euro, apreciem necesar ca autorităţile Republicii Moldova să întreprindă, în termenul cel mai scurt, înaintea transferului acestei prime tranșe, acţiuni decisive care să asigure următoarele”, se spune în scrisoarea lui Cioloș:

 

-         Prioritizarea clară a implementării Agendei de Asociere Uniunea Europeană-Republica Moldova. În acest sens, salutăm un prim pas făcut prin adoptarea în ședința de guvern din 27 ianuarie a Planului Național de Armonizare a Legislației pentru evidența transpunerii actelor UE în legislația națională.

 

-        Un proces transparent și credibil care să ducă la numirea neîntârziată a Guvernatorului Băncii Naţionale, cu respectarea criteriilor de profesionalism şi integritate și care să contribuie la recredibilizarea BNM, ca instituție independentă și responsabilă, capabilă să asigure politici bancare prudente. O atenție deosebită trebuie acordată procesului de audit al băncilor importante din Republica Moldova.

 

-        Invitarea la Chişinău a unei misiuni a Fondului Monetar Internaţional a fost un pas important. Acum este esențială stabilirea unei foi de parcurs (roadmap) pentru ajungerea la un acord cu FMI cât mai repede posibil. Foaia de parcurs ar trebui să includă măsurile cerute de FMI ca pre-condiții și un calendar de negocieri menit să conducă la convenirea la nivel tehnic a termenilor (staff level agreement) unui aranjament financiar cu Fondul.

 

-        Iniţierea unui pachet legislativ pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri, în baza unui proces de consultare transparentă a societăţii civile şi a reprezentanţilor mediului de afaceri.

 

-        Lansarea unei analize sistemice a vulnerabilităţilor din sistemul bancar şi fixarea unui calendar legislativ de corectare a acestora, cu accent pe consolidarea prerogativelor de reglementare ale Băncii Naționale, asigurarea transparenţei acţionariatului şi tranzacţiilor din sistemul bancar, contracararea spălării banilor şi a transferurilor prin circuite nereglementate.

 

-        Prezentarea unui plan de actualizare şi aplicare a Strategiei  de Reformare a Sectorului Justiţiei şi a Strategiei Naţionale Anticorupţie, inclusiv o evaluare a performanței Procuraturii și Centrului Național Anticorupție. Aducerea la zi a cadrului legal anticorupție, în vederea consolidării și integrării lui. Adoptarea și implementarea pachetelor legislative privind reforma procuraturii, respectiv sistemul de integritate (reforma Comisiei Naționale de Integritate, controlul averilor, noțiunea de conflicte de interese și o instituție puternică de implementare) ar ilustra voința politică de reformă așteptată de cetățenii Republicii Moldova și de partenerii internaționali.

 

-        Consultarea si conlucrarea strânsă cu reprezentanții societății civile din Republica Moldova, mai ales pe aspectele menționate mai sus.

 

Potrivit Radio Chișinău, o misiune a Fondului Monetar Internațional urmează să vină în Moldova în prima jumătate a lunii Februarie. Anunțul a fost făcut de ministrul Economiei, Octavian Calmâc.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22