Pe aceeași temă
Premierul Li Keqiang a declarat ca China vrea sa discute cu celalte tari din zona pentru a impiedica interventia altor state in problema acestei zone maritime contestate, anunta The Guardian.
Aceasta declaratie tipica oficialilor chinezi face referire in mod indirect la SUA, considerata o tara din afara acestei zone care ar trebui sa lase rezolvarea acestei probleme in sarcina tarilor direct implicate.
Presedintele american Barack Obama a avertizat insa Beijingul ca trebuie sa respecte decizia Curtii de Arbitraj de la Haga care a decis acum cateva luni ca pretentiile Chinei in aceasta zona maritima nu au nicio baza legala.
"Decizia justitiei din luna iulie, care este obligatorie, a clarificat drepturile maritime din aceasta regiune", a spus Obama, la un summit al liderilor asiatici care a avut loc in Laos.
Beijingul a transmis atunci ca nu va tine cont de aceasta decizie, mentinandu-si aceeasi pozitie pana in prezent.
"Stiu ca aceasta decizie a dat nastere unor tensiuni", a spus Obama referindu-se la hotararea justitiei, "dar trebuie sa discutam pentru a vedea cum putem micsora aceste tensiuni si sa promovam diplomatia si stabilitatea."
Reprezentantii statului Filipine au transmis miercuri ca sunt extrem de ingrijorati de faptul ca vasele chineze se pregatesc sa construiasca structuri permanente intr-o zona disputata a Marii Chinei de Sud, nerespectand intelegerile diplomatice la care s-a ajuns.
China revendica o mare parte din Marea Chinei de Sud, insa Vietnamul, Filipine, Malaiezia, Brunei si Taiwan revendica si ele diferite zone ale acestei mari.