Pe aceeași temă
Wanquan a mai spus ca SUA nu ar trebui să efectueze alte acțiuni periculoase ce amenință suveranitatea Chinei, informează Reuters, conform Agerpres.
Aceste comentarii au fost făcute de Chang secretarului american al apărării Ash Carter marți la Kuala Lumpur, a precizat Ministerul chinez al Apărării într-un comunicat publicat miercuri.
Context
USS Lassen, o nava de razboi americana, a intrat, marti dimineata, in apele care inconjoara insulele revendicate de China in arhipelagul Spratley, cu riscul de a declansa reactia Beijingului.
Un responsabil american din Ministerul Apararii a declarat ca nava de razboi s-a apropiat, marti, la mai putin de 12 mile nautice de insulele artificiale pe care Beijingul le construieste in Marea Chinei de Sud, transmite Agerpres.
CITITI SI: Seful Pentagonului: Este solicitata prezenta mai ampla a NATO in Marea Sudului Chinei
China considera drept ape teritoriale zona de 12 mile nautice in jurul insulelor artificiale pe care construieste. SUA resping aceasta revendicare, estimand ca China nu-si poate construi astfel o suveranitate asupra acestor ape strategice. "Noi operam ca de obicei in Marea Chinei de Sud si vom naviga in apele internationale cand dorim", sustinuse anterior responsabilul american.
China urmareste si avertizeaza nava de razboi americana
Autoritatile chineze au monitorizat, urmarit si avertizat nava de razboi americana USS Lassen, potrivit unei declaratii difuzate de Ministerul de Externe chinez, relateaza Reuters.
"China cere ferm partii americane sa gestioneze constient situatia, sa corecteze imediat greseala si sa nu recurga la acte periculoase sau provocatoare care ameninta suveranitatea Chinei si interesele sale in domeniul securitatii", se arata intr-o declaratie difuzata pe site-ul ministerului.
China revendica drepturi asupra cvasitotalitatii Marii Chinei de Sud si efectueaza enorme operatiuni de constructii, accelerand de un an transformarea recifurilor de corali in porturi, piste de aterizare si diverse alte infrastructuri.
Arhipelagul Spratley, din care fac parte circa o suta de insulite si recifuri nelocuite, este revendicat si de Vietnam, Filipine, Malaysia si Brunei. Potrivit unui raport al Pentagonului datand din aceasta vara, circa 1.200 ha de terenuri artificiale au fost construite in aceste ape de China. "China a construit de 17 ori mai multe terenuri in 20 de luni" decat "au facut in 40 de ani toate celelalte tari" care revendica arhipelagul, a calculat Pentagonul.