China cere un discount semnificativ pentru importurile energetice din Rusia

L. G. | 04.04.2022

Importatorii de gaze lichefiate din China vor să cumpere marfa din Rusia a cărei piață s-a redus semnificativ, dar cer un discount semnificativ, relatează Bloomberg.

Pe aceeași temă

Companii de stat chineze precum Sinopec și PetroChina sunt în discuții cu furnizori din Rusia pentru a cumpăra exporturile rusești de gaz natural lichefiat, chiar dacă China nu are neapărat nevoie de ele, potrivit mai multor surse citate de Bloomberg.

Încălzirea vremii și temerile legate de o nouă înrăutățire a pandemiei de COVID-19 au dus la scăderea puternică a cererii în China însă perspectiva de a cumpăra GNL la un discount major este una atractivă pentru companiile chineze care se gândesc să își umple rezervoarele de depozitare înainte ca prețurile să crească din nou.

Mișcarea ar fi în linie cu acțiunile recente ale companiilor petroliere chineze care au început să cumpere discret țiței rusesc pe care restul lumii îl refuză din cauza războiului din Ucraina.

Președintele american Joe Biden a anunțat pe 8 martie că SUA vor interzice toate importurile de produse petroliere și gaze naturale din Rusia.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a anunțat pe 30 martie în timpul unei vizite oficiale în China că Moscova și Beijingul vor crea o nouă ordine mondială „mai echitabilă”, întărindu-și colaborarea.

China, care împărtășește cu Moscova o ostilitate deschisă față de Statele Unite, a refuzat din 24 februarie să condamne invazia rusă în Ucraina, preferând să denunțe sancțiunile occidentale împotriva Rusiei.

Înspre sfârșitul lunii martie președintele american Joe Biden și Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, au anunțat că Statele Unite vor depune eforturi pentru a furniza 15 miliarde de metri cubi de gaze naturale lichefiate Uniunii Europene anul acesta în timp ce aceasta depune eforturi pentru a înlocui importurile de gaze naturale rusești.

Având în vedere că instalațiile de GNL din SUA produc GNL la capacitate maximă, analiștii spun că cea mai mare parte a gazului suplimentar care va ajunge în Europa ar trebui să provină din exporturi care ar fi mers către alte părți ale lumii.

Cu o săptămână între anunțul făcut de cei doi oficiali, ministrul german al Economiei Robert Habeck anunțase că țara sa a ajuns la un acord cu Qatar asupra unui parteneriat energetic pe termen lung pentru reducerea dependenței de gazele naturale rusești.

Tot în luna martie, statele membre ale UE au anunțat că vor cumpăra la comun gaze naturale și GNL iarna viitoare.

Invadarea Ucrainei de către Rusia, principalul furnizor de gaze naturale al Europei, a provocat creșterea prețurilor la energie la niveluri record și a pus UE în misiunea de a reduce consumul de gaze rusești anul acesta, o acțiune care va necesita o creștere a importurilor de la alți furnizori precum Qatar și Statele Unite.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22