Pe aceeași temă
Partidul Democrat din Moldova face apel la discutii privind formarea unui nou Cabinet de ministri si cheama partidele parlamentare la negocieri. Asta dupa ce aceiasi democrati au votat pentru caderea fostului Executiv pro-european condus de Valeriu Strelet. “PDM va initia incepand de maine consultari cu toate fortele politice din Parlament, vom face analiza posibilitatii de a crea o majoritate parlamentara in jurul noului Guvern si nu in jurul aliantei, care se dovedeste dificil de creat in acest moment”, a spus liderul democratilor Marian Lupu, citat de Publika.md.
De cealalta parte, socialistii pro-rusi condusi de Igor Dodon resping orice colaborare in actualul Parlament, In schimb, socialistii vor alegeri anticipate si referendum pentru modificarea Constitutiei pentru 20 Martie 2016. “Vreau sa constat ca, in afara de PSRM, alte partide pledeaza impotriva alegerilor anticipate. Noi am pregatit un proiect cu stabilirea alegerilor pe 20 Martie. Credem ca premise sunt si vor mai aparea in contextul deciziei CC de dizolvare a Parlamentului”, a spus Igor Dodon, potrivit presei de peste Prut.
“Suntem pentru alegeri parlamentare pe 20 Martie, referendum de modificare a Constitutiei si de alegere a presedintelui in mod direct, de catre popor. Nu vom face coalitii si aliante in acest Parlament. (…) Ramanem pe pozitii: nu votam guverne si guvernare in acest Parlament”, a adaugat liderul socialist.
Mai mult, cu o ora inaintea sedintei de lucru cu presedintele Parlamentului Andrian Candu, liberal-democratii au anuntat ca nu vor da curs invitatiei. “Obiectivul de a discuta in cadrul sedintei de lucru se incadreaza in competentele Biroului permanent al Parlamentului Republicii Moldova. Deputatii PLDM, care sunt membri ai Biroului permanent, participa cu regularitate in activitatea acestuia”, au transmis liberal-democratii intr-un comunicat inainte de a refuza invitatia lui Andrian Candu, transmite Agora.md.
In urma sedintei de astazi cu presedintele Legislativului de la Chisinau, liberalii si democratii au pledat pentru formarea unei coalitii majoritate, pozitie exprimata si de comunistii lui Vladimir Voronin.
Decizie a Curtii Constitutionale
Decizia la care face referire liderul socialist Dodon este aceea prin care Curtea Constitutionala din Republica Moldova a hotarat ca Parlamentul poate fi dizolvat in ultimele sase luni de mandat al presedintelui tarii, asta daca in decurs de trei luni nu este format un nou Guvern.
Decizia luata de CC a Republicii Moldova vine ca raspuns la o sesizare depusa de deputatii socialisti. Presedintele Curtii Constitutionale, Alexandru Tanase, a explicat ca o eventuala amanare a dizolvarii Parlamentului pana la finalizarea mandatului sefului statului nu va ajuta la solutionarea crizei politice in care se afla de ceva timp tara vecina.
“Imposibilitatea de a dizolva Parlamentul in ultimele sase luni din mandatul presedintelui e o reminiscenta din sistemul semi-prezidential pe care l-am avut pana in anul 2000. Din acest considerent, aceasta prevedere ori de cate ori va intra in conflict cu alte prevederi care vizeaza obligatia de dizolvare a Parlamentului sigur ca va fi inlaturata de la aplicare”, a argumentat Alexandru Tanase, potrivit presei de la Chisinau.
Autorii sesizarii la CC sustin ca, daca pana la 29 Ianuarie 2016 nu va fi pus in functie un nou Executiv, atunci Legislativul va fi dizolvat si vor fi organizate alegeri parlamentare anticipate.