Chisinau. Presedintele Timofti il respinge pe Plahotniuc si cere alta propunere de premier

Tudor Despina | 13.01.2016

Partidul Democrat din Republica Moldova l-a propus pe controversatul oligarh Vlad Plahotniuc la functia de premier al tarii. La Chisinau continua de luni de zile o criza politica fara finalitate.

Pe aceeași temă

 

UPDATE: Presedintele Nicolae Timofti a decis sa respinga nominalizarea lui Vladimir Plahotniuc la functia de prim-ministru al Republicii Moldova. In argumentarea sa, seful statului face trimitere la o Hotarare a Curtii Constitutionale din Aprilie 2013 care arata ca persoanele asupra carora planeaza dubii de integritate nu pot ocupa functii de conducere in stat.

 

„Făcând uz de dreptul său constituțional de a evalua calitățile, competența, experiența și capacitatea candidatului la funcția de prim-ministru, șeful statului informează majoritatea parlamentară și opinia publică despre decizia sa de a respinge candidatura domnului Vladimir Plahotniuc la funcția de prim-ministru”, arata Administratia Prezidentiala de la Chisinau, intr-un comunicat citat de Unimedia.

 

Hotararea Curtii Constitutionale arata ca “orice mandat politic trebuie sa se bazeze pe standarde ridicate in materie de integritate”. Mai mult, Timofti considera ca Plahotniuc nu intruneste criteriile de integritate necesare desemnarii in functia de premier , avand in vedere si o hotarare din Februarie 2013 a Parlamentului Republicii Moldova prin care oligarhului I s-a dat un vot de neincredere in calitatea sa de prim-vicepresedinte al Legislativului. In consecinta, seful statului propunerii noii majoritati parlamentare sa vina cu o alta propunere de premier pana joi, la pranz, transmite Agora.md.

---

Potrivit Unimedia, biroul politic al Partidului Democrat din Moldova a decis sa-l propuna pe Plahotniuc pentru functia de prim-ministru. Formatiunea e controlata, de altfel, chiar de oligarh. Anuntul a fost facut dupa ce Plahotniuc a tinut un discurs in fata unei multimi adunate in Chisinau. Reprezentantii PD urmeaza sa mearga la presedintele Republicii pentru a inainta propunerea.

 

O decizie in acest sens e asteptata miercuri din partea sefului statului, Nicolae Timofti fiind obligat de o decizie a Curtii Constitutionale a Republicii Moldova sa accepte numele propus, daca acesta vine din partea unei majoritati parlamentare, fapt care se confirma acum. Potrivit unor surse citate de Hot News, Timofti ia in calcul o eventuala demisie, mutare prin care ar putea evita nominalizarea lui Plahotniuc, considerat a fi principalul sau adversat politic.

 

La scurt, a venit o reactie negativa de la Maia Sandu, considerata a fi unul dintre politicienii reformisti pro-europeni, fata de nominalizarea lui Plahotniuc: "Convingerea mea este ca domnului Presedinte Nicolae Timofti, care a demonstrat ca interesele tarii nu sunt subiect de tirguiala si ca nicio forma de santaj si presiune nu va avea efect asupra deciziilor sale, ii revine, din nou, misiunea sa salveze viitorul Republicii Moldova de interese josnice care nu au nimic comun cu dorintele oamenilor pentru o viata mai buna si in siguranta aici, acasa”, arata Hot News.

 

Vlad Plahotniuc nu va beneficia de sustinerea Partidului Liberal Democrat din Moldova, in drumul sau spre functia de premier al tarii. Anuntul a fost facut de presedintele interimar al formatiunii, fostul prim-ministru Valeriu Strelet considerand ca Plahotniuc constituie un pericol pentru stabilitatea politica a statului moldovean. “PLDM constata ca inaintarea de catre PDM, PL si alti deputati a domnului Vladimir Plahotniuc in calitate de candidat la functia de prim-ministru constituie un pericol pentru stabilitatea si linistea sociala. Candidatul propus nu are sustinerea PLDM”, a spus Strelet, citat de Unimedia.

 

O noua coalitie pentru Plahotniuc

 

Inca de la inceputul acestei saptamani se contura aceasta finalitate, dupa ce la Chisinau a fost creata o noua majoritate parlamentara, formata din democrati, 14 deputati plecati de la comunisti si din liberalii care s-au alaturat grupului la sfarsitul saptamanii trecute. Numele lui Vlad Plahotniuc pentru functia de premier era vehiculat de ceva timp, liderul Partidului Democrat fiind un miliardar considerat a fi apropiat de Moscova. Socialiștii, așa cum anunțaseră înainte, rămân fideli ideii anticipatelor.

 

Grupului de 56 de parlamentari ai noii majoritati i s-au adăugat luni și 7 deputați ai PDLM, al fostului premier Vlad Filat, arestat în octombrie. "Suntem o majoritate parlamentară bazată pe o guvernare de  coaliţie. În mod evident că eu sunt orientat spre o platformă, spre un mecanism traininc şi de durată. Intenţia noastră este să avem o guvernare pe trei ani de zile", a declarat Marian Lupu, citat de presa de peste Prut.

 

Liderului PL, Mihai Ghimpu, considera ca actuala majoritate parlamentară va contribui la depăşirea crizei din ţară. "Este suficient cât ne-am făcut de ruşine în faţa cetăţenilor întregii lumi. Este timpul să rezolvăm probleme pe care ni le-am asumat în 2009, 2010 şi 2014 în faţa partenerilor occidentali. Eu cred în aceşti colegi care şi-au asumat această responsabilitate şi sper că lucrurile în Republica Moldova se vor schimba în bine", a precizat preşedintele PL, Mihai Ghimpu.

 

Imediat după anunţul privind crearea noii majorităţi parlamentare, conducerea Partidului Liberal Democrat a anunţat, printr-un comunicat de presă, că regretă decizia luată de colegii lor.

 

Mihai Ghimpu, liderul liberalilor,  a lăsat să se înțeleagă că formațiunea sa este gata să voteze pentru candidatura PD la funcția de premier, chiar dacă va fi propus și controversatul om de afaceri, Vlad Plahotniuc: "Noi nu ne orientam spre persoane. Noi ne orientăm spre cauza națională, cursul european, unitatea noastră națională și asta este mai important pentru noi. Apropo, ca să fie clar pentru toată lumea, noi din 2009 mergem si cu Plahotniuc si cu Filat. Alte concepții nu avem. Astăzi, avem o realitate, ne place sau nu ne place, asta e", a declarat Ghimpu.

 

Ana Guțu, și ea liberală, îl acuză pe Ghimpu că a acceptat această alianță cu Plahotniuc:”Ghimpu a zis că votează alături de comuniști (foști comuniști nu există). Cică pentru salvarea parcursului european. Ghimpu e un trădător-coțcar, care a exploatat cauza românească pentru a se îmbogăți și prolifera corupția în instituțiile statului. Astăzi ce, pe cine apără Ghimpu? Ce/pe cine salvează?”, se întreabă Ana Guțu, citată de RFI.

 

Context

 

Parlamentarii de la Chisinau au boicotat sedinta din 4 ianuarie in care guvernul condus de premierul nominalizat Ion Sturza urma sa primeasca votul Parlamentului. Doar 47 de parlamentari din cei 101 au venit la sedinta, astfel ca sedinta nu a avut cvorumul necesar. Data de 4 ianuarie era data-limita pentru ca premierul Sturza sa primeasca votul de investitura.

 

Presedintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat ca in aceasta situatie presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, trebuie sa faca o noua propunere de premier dupa consultarea factiunilor parlamentare. Daca nici urmatoarea propunere nu va trece de Parlament, atunci presedintele poate dizolva legislativul si declansa alegeri anticipate.

 

Sturza si-a depus mandatul și presedintele Nicolae  Timofti a declansat noile negocieri. Daca guvernul nu este votat pana la 29 ianuarie, presedintele Nicolae Timofti este obligat sa dizolve parlamentul si sa anunte alegeri anticipate. Precedentul cabinet de ministri - condus de premierul liberal-democrat Valeriu Strelet - a fost demis la 29 octombrie in urma unei motiuni de cenzura, votata de opozitia de stanga prorusa si Partidul Democrat, din coalitia de guvernare.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22