Chișinăul spune că nu a permis intrarea în țară a ofițerilor ruși din așa-numitul Grup Operativ

L. G. | 22.07.2022

Moscova acuză R. Moldova că sabotează rotația trupelor ruse din Transnistria și nici nu permite nici aducerea de armament modern pentru trupele staționate ilegal în regiunea separatistă.

Pe aceeași temă

Diplomația de la Chișinău explică că nu a permis intrarea pe teritoriul Moldovei a ofițerilor din așa-numitul Grup Operativ al Trupelor Ruse, formațiune care se află ilegal pe teritoriul Republicii Moldova.

„Țara noastră respinge acuzațiile lansate, cu mențiunea explicită că în cazurile de neautorizare a intrării anumitor militari ruși au fost legate de necorespundere cu criteriile stabilite în mecanism. Astfel, nu a fost permisă intrarea ofițerilor așa-numitului Grup Operativ al Trupelor Ruse, formațiune care se află ilegal pe teritoriul țării noastre și care încalcă statutul de neutralitate”, a preciza diplomația de la Chișinău printr-un comunicat de presă.

MAEIE reiterează poziția autorităților moldovenești cu privire la necesitatea reluării necondiționate a procesului de retragere a trupelor ruse și a depozitelor de muniții din Moldova [regiunea separatistă transnistreană].

Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău a precizat că acele cazuri de neautorizare a intrării în țară a militarilor ruși care trebuia să facă rotația în Trannsistria erau legate de necorespunderea cu mecanismul instituit în scopul evitării riscurilor și asigurării unei circulații coordonate de ambele părți a personalului militar rus.

Precizările MAE moldovenesc vin pe fondul unor declarații ale directorului celui de-al doilea departament CSI al Ministerului de Externe al Rusiei, Alexei Polișciuc, care a spus joi că Moldova sabotează deliberat rotația trupelor ruse în regiunea transnistreană.

„Pe aeroportul din Chișinău, ofițeri ruși care se aflau în drum spre Transnistria pentru a încadra contingentul rus pe bază de rotație au fost reținuți de multe ori fără nicio explicație. Considerăm astfel de acțiuni ca fiind neprietenoase și reacționăm întotdeauna la ele în mod corespunzător”, a spus el.

Republica Moldova nu mai permite încă din 2015 această rotație a trupelor ruse și a cerut până și Adunării Generală a ONU retragerea trupelor ruse de pe teritoriul său.

Declarațiile oficialilor ruși au venit pe fondul împlinirii a 30 de ani de Războiul de pe Nistru dintre trupele Armatei Republicii Moldova și separatiști proruși transnistreni susținuți în 1992 de către fosta Armata a 14-a Uniunii Sovietice care nu părăsise încă teritoriul Republicii Moldova chiar și după destrămarea URSS și indendența Republicii Moldova în 1991.

Rusia păstrează și astăzi în regiunea separatistă trasnistreană de pe malul stâng al Nistrului circa 1.700 de soldați.

Aceștia sunt împărțiți în două categorii: pacificatorii ruși care se află cu mandat pe teritoriul Republicii Moldova și asigură pacea și militarii ruși care fac parte din Grupul Operativ al Trupelor Ruse, OGRT, care se află fără mandat în Republica Moldova sub pretextul că păzesc depozitul de muniții de la Cobasna, acolo unde sunt stocate 20.000 de tone de muniții de pe timpul Uniunii Sovietice.

Militarii ruși din OGRT se subordonează Districtului de Vest al Armatei Ruse cu sediu la Sankt Peterburg și sunt priviți ca un real pericol de către Moldova și Ucraina în scenariul unui atac-surpriză din partea Moscovei.

Potrivit unor surse de la Chișinău nucleul OGRT este format din 70-100 de ofițeri ruși, restul fiind de facto localnici transnistreni angajați pe post de militari ruși. Atât pacificatorii ruși, cât și militarii din OGRT sunt de facto unii și aceiași. Aceste trupe execută o rotație între ele odată șase luni de zile.

Mai mult, adjunctul șefului de Stat Major al Forțelor Terestre Ruse, Igor Sokorenko, a subliniat ca Moldova încearcă prin toate mijloacele să împiedice de noi livrări de echipamente și echipamente militare rusești către regiunea transnistreană.

El a precizat că autoritățile Republicii Moldova mizează pe uzura inevitabilă a bazei materiale de care dispune armata rusă în Transnistria.

„Aceasta situație este cauzată de faptul că a fost închisă secțiunea transnistreană a frontierei de stat dintre Ucraina și Republica Moldova de către autoritățile de la Kiev, dar și după denunțarea acordului cu Rusia privind tranzitul unităților militare ale Federatiei Ruse si mărfurilor militare prin teritoriul Ucrainei.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22