Pe aceeași temă
O creştere a ratelor dobânzilor în Statele Unite şi încetinirea Chinei alimentează incertitudinile şi contribuie la sporirea vulnerabilităţilor economice de la nivel mondial, a explicat Lagarde.
Se mai adaugă o încetinire considerabilă a avansului comerţului global şi o scădere a preţurilor materiilor prime care ridică mari probleme statelor exportatoare. Totodată, sectorul financiar din multe state continuă să aibă slăbiciuni, iar riscurile financiare cresc în ţările emergente.
“Toate acestea înseamnă că la nivel mondial creşterea va fi dezamăgitoare şi inegală”, a scris Lagarde, adăugând că şi prognozele pe termen mediu s-au deteriorat ca urmare a productivităţii reduse, a îmbătrânirii populaţiei şi a efectelor crizei financiare.
În octombrie, FMI a estimat o creştere economică mondială de 3,6% din PIB în 2016.
Şefa FMI spune că startul normalizării politicii monetare din SUA şi orientarea Chinei către un model de creştere bazată pe consum au fost schimbări “necesare şi sănătoase”, însă acestea trebuie implementate pe cât de eficient şi de puţin abrupt posibil.
***
Un nou crah asemanator celui din 2008 nu este doar posibil, ci probabil, si ne va prinde nepregatiti, in conditiile in care nu am reparat erorile de sistem care ne-au fost scoase in evidenta de ultima criza, scriau britanicii de la The Guardian, in noiembrie, citand cel mai recent raport FMI privind Stabilitatea Financiara Globala.
Banii ieftini creati pentru salvarea economiilor dezvoltate au inundat pietele emergente si au inflamat noi bule speculative, incurajand guvernele si companiile sa profite de anormal de scazutele costuri de imprumut si sa creasca in datorie.
Mai mult, un nou episod asemanator celui de la banca Lehman Brother ar putea declansa o noua panica globala, in conditiile in care incercarile de redresare a sistemului financiar international prin asigurarea ca bancile din economiile emergente detin capital suficient si prin descurajarea imprumutului riscant au esuat.
“Socurile pot porni din piete avansate sau emergente si, combinate cu vulnerabilitati de sistem nerezolvate, ar putea duce la o cadere a pietei globale a bunurilor si o brusca evaporare a lichiditatilor”, arata FMI.
Avertimentul Fondului vine pe fundalul altor semnale de alarma trase. Banca Angliei, divizia de comert a Natiunilor Unite si alte entitati bancare au subliniat existenta unor semnale ingrijoratoare in ce priveste evolutia finantelor globale.