Cine era atacatorul din Munster: un designer german, furios și pasionat de pirotehnice

Dora Vulcan | 08.04.2018

Atacul de sâmbătă din centrul orasului Münster intră în titulatura acordată de o mare parte a presei germane sub motivația „amok“, adică atentat cauzat de o stare de furie, fără discernământ, asupra mai multor oameni, cu scopul de a distruge sau ucide.

Pe aceeași temă

 

 

 Făptașul ia în considerare eventualitatea că va pieri și el. În cazul de față, potrivit declarațiilor poliției și procuraturii, el s-a sinucis. În afară de Jens R., suspectul german de 48 de ani din Münster, în atac au murit încă două persoane. Victimele sunt o femeie din regiunea Lüneburg, în vârstă de 51 de ani și un bărbat de 65 de ani, din zona Borken, scrie Hotnews.ro.  Ulterior, autoritățile au redus cifra morţilor în incident, de la trei la doi, la care se adaugă autorul atacului, care s-a sinucis în interiorul furgonetei, împuşcându-se. În atac au fost răniți și 20 de persoane, dintre care 6 în stare gravă. Autorul nu era cunoscut autorităților ca fiind extremist și s-ar fi confruntat cu probleme psihice scrie Spiegel.

 

Între cei 20 de oameni răniți în atacul cu un Campingbus VW, în principal asupra unei terase din zona turistică Kiepenkerl, șase au suferit răni grave. Patru dintre ei au fost ieri operați la clinica Universității din Münster. Acolo au fost mobilizate 250 de cadre sanitare, iar 300 de oameni au stat la coadă, că să doneze sânge răniților.

 

Atacatorul ar fi avut probleme psihice între anii 2014-2016, iar potrivit publicației Spiegel, el ar fi avut, acum ceva timp, și o încercare de sinucidere. Jens R. a lucrat ca designer, însă în ultimii ani activitatea sa profesională s-ar fi redus drastic, scrie Sueddeutsche Zeitung online.

 

Poliția a cercetat atât vehiculul, cât și locuința suspectului.  În locuința atacatorului, anchetatorii au găsit o armă de tip, Kalashnikov artizanală, nefuncțională, relatează Bild. În Campingbus au fost găsite, pe lângă arma cu care acesta s-a sinucis, un pistol airsoft și cca o duzină de articole pirotehnice.. În vehicul au mai fost identificate și câteva cabluri „suspecte“, care însă nu mai prezentau pericol. 

 

Neclar este, până acum , motivul faptei. Potrivit declarațiilor oficiale, nu ar există indicii ale unui atac de factură teroristă. Procurorul general, Martin Botzenhard, a declarat pentru SZ că „cercetările se desfășoară în toate direcțiile“.

 

Președintele Germaniei, Frank Walter Steinmeier, și cancelarul Angela Merkel au făcut duminică declarații în care se exprimă „compasiunea adâncă“ față de victime și aparținătorii acestora, cerându-se întreprinderea a „tot ce e cu putință“ pentru a fi clarificată fapta. Prin intermediul biroului sau de presă, cancelarul Merkel a comunicat că se află „în permanent schimb de informații cu  ministrul de interne Seehofer, vicecancelarul Scholz și premierul de land Laschet“.

 

 

Background

 

O dubă a intrat în mulțime la o terasă din Münster. Trei morți, cel puțin 50 de răniți

 

O maşină a intrat sâmbătă într-un grup de oameni în oraşul Münster, din vestul Germaniei, ucigând şi rănind mai multe persoane, a relatat publicaţia Spiegel Online, citată de Reuters.

 

Poliţia germană spune că ar fi vorba de un atac terorist, însă informaţia nu a fost confirmată oficial. De asemenea, se pare că atacatorul s-a sinucis.

 

Poliţia le-a cerut cetăţenilor să evite sau să părăsească centrul oraşului pentru ca salvatorii să poată acţiona mai rapid. "Mai multe persoane sunt rănite. Vă rugăm să evitaţi zona atacului", a anunţat poliţia din Munster, pe Twitter.

 

 

Știrea inițială

 

Este alertă de securitate în Germania după ce o maşină a intrat în oamenii care stăteau la o terasă în Münster, un oraș din nordul landului Renania de Nord - Westfalia, transmite Digi 24 care citează Spiegel online. 

 

Sunt mai mulţi morţi anunţă presa locală. Poliţia a confirmat doar că există victime, confirmă doar numărul răniților, cel puţin 30, ulterior a revenit și a spus 50. Mai multe maşini de poliţie şi salvare intervin. Nu este clar ce s-a întâmplat.

 

Potrivit martorilor, o dubă a intrat în viteză în piaţă şi i-a lovit pe oamenii care se aflau la o terasă.

 

Poliția le-a cerut cetăţenilor să evite sau să părăsească centrul oraşului pentru ca salvatorii să poată acţiona mai rapid. Nu este clar dacă incidentul este un accident sau un atac.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22