Ciocniri între refugiați și poliție la granița greco-macedoneană. Merkel nu are un plan B

Tudor Despina | 29.02.2016

Noi tensiuni au fost înregistrate luni la granița dintre Macedonia și Grecia, acolo unde forțele de ordine au folosit gaze lacrimogene pentru a domoli o mulțime de migranți care a forțat frontiera.

Pe aceeași temă

 

Câteva sute de refugiați staționați în Grecia au forțat, luni granița cu Macedonia, determinând poliția să reacționeze cu gaze lacrimogene. Este o nouă manifestare a frustrării acumulate de refugiați, pe fondul restricțiilor de circulație impuse pe ruta Balcanilor, arată Reuters.

 

Agenția transmite că poliția macedoneană a lansat mai multe încărcături cu gaze lacrimogene pentru a domoli mulțimea de oameni care a dărâmat un gard de metal și s-a așezat pe o linie de cale ferată, refuzând să se miște și cerând acces în Macedonia.

 

Estimările indică undeva la 8.000 de oameni aflați în zona Idomeni, în apropierea graniței greco-macedonene, majoritatea fiind sirieni și irakieni. Ciocnirile cu forțele de ordine ar fi pornit după ce mulțimea de refugiați ar fi auzit zvonuri potrivit cărora autoritățile macedonene au deschis granița.

 

Astfel, oamenii s-au adunat în fața gardului de sârmă ghimpată și au folosit o bucată mare de metal pentru a doborâ obstacolul pus în calea lor. Reuters indică cel puțin doi răniți în urma incidentelor. Grecia se confruntă cu o presiune majoră, fiind una dintre țările de intrare pentru fluxurile masive de migranți care încearcă să intre pe continent.

 

Cel puțin 22.000 de refugiați au fost blocați în Grecia în ultima săptămână, pe fondul unor noi restricții de circulație impuse de câteva state. În context, Grecia nu poate fi lăsată singură în fața crizei migrației, a spus cancelarul german Angela Merkel.

 

Căderea Greciei nu e o opțiune

 

Europa nu poate lăsa Grecia să cadă în “haos”, a spus Merkel duminică, potrivit BBC. Cancelarul Germaniei a făcut declarațiile în contextul în care mai multe state – printre care Austria și câteva țări din Balcani – au introdus restricții mai dure față de refugiați, aceștia fiind blocați în Grecia.

 

Decizia acestor state, arată și Wall Street Journal, vine în încercarea de a reduce fluxul masiv de migranți care caută azil pe continentul european. Situația, a punctat Merkel, va fi discutată la summitul din 7 Martie. “Cred că nu putem lăsa Grecia singură acum”, a spus liderul de la Berlin într-un interviu pentru televiziunea public ARD.

 

Merkel a ținut să-și apere decizia deschiderii granițelor germane pentru migranți, în ciuda faptului că popularitatea ei a avut de suferit de pe urma acestei măsuri care a permis accesul în Germania pentru mai bine de un milion de refugiați, în 2015. Situația creată a atras criticile partenerilor de coaliție, dar și o intensificare a extremismului de dreapta.

 

În cadrul interviului, Merkel a spus că nu are un plan B și că nu își va modifica politica, respingând o propunere pentru limitarea migrației. “Credeți serios că toate statele care s-au luptat anul trecut să țină Grecia în zona euro ar permite un an mai târziu ca același stat să plonjeze în haos?”, a replicat ea, în discuția cu jurnaliștii de la ARD.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22