Cioloș, la Bruxelles: "MCV poate fi ridicat. România, parte a soluției în criza migrației"

Tudor Despina | 15.02.2016

Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) și-a atins scopul și poate fi încheiat, a spus luni premierul Dacian Cioloș, în conferință de presă comună cu președintele Comisiei Europene.

Pe aceeași temă

 

MCV și-a atins scopul din punctul de vedere al Comisiei, atunci când acest mecanism a fost activat inițial”, a spus Cioloș, prezent luni și marți la Bruxelles, în cadrul unei vizite oficiale. Premierul român consideră că sistemul judiciar românesc dă dovadă de suficientă maturitate pentru ca procesul din MCV să fie internalizat la nivel de țară. Și Juncker și-a exprimat speranța ca MCV să fie încheiat în mandatul acestei Comisii Europene.

 

Premise pentru ridicarea MCV?

 

La finalul lunii Ianuarie, Guvernul României considera că există premisele finalizării procesului MCV. Reacția Palatului Victoria venea la scurt timp după publicarea Raportului MCV de către Comisia Europeană.

 

Într-o reacție rapidă, Guvernul Cioloș arăta atunci că Raportul privind Mecanismul de Cooperare și Verificare reconfirmă progresele constante în materie de justiție.  “Acest al treilea raport anual consecutiv pozitiv dovedește caracterul durabil și sustenabil al reformei în justiţie şi al luptei împotriva corupției,  fiind un indicator al măsurii în care autorităţile române și-au asumat și au îndeplinit obiectivele MCV.

 

În acest sens, considerăm că recunoașterea progreselor din raportul MCV ar putea fi subliniată mai clar prin introducerea unei perspective de finalizare a acestei monitorizări de către Comisia Europeană. Astfel, având în vedere concluziile pozitive ale raportului, considerăm că există premisele finalizării procesului MCV prin internalizarea obiectivelor mecanismului la nivelul autorităților române, de exemplu, în structura Strategiei Naționale Anticorupție.”, potrivit unui comunicat al Executivului român.

 

Ulterior, într-o conferință de presă la Guvern, și ministrul Justiției a semnalat existența unor premise pentru încheierea Mecanismului de Cooperare și Verificare.

 

Raluca Prună: “Raportul e în general bun. Se înscrie în seria ultimelor două rapoarte, care arată progrese. Comisia punctează progrese în sistemul judiciar. E confirmat un parcurs ascendent semnalat în 2014-2015. Putem spune că, în ansamblu, sistemul judiciar a dat dovadă de profesionalism. Datorăm aceste progrese profesioniștilor din sistemul judiciar. Există premise destul de clare ca într-un orizont de timp apropiat acest mecanism să nu mai fie necesar, a spus ministrul Justiției, iar președintele Iohannis spunea atunci că angajamentul României pentru consolidarea statului de drept e ireversibil.

 

Schengen, Moldova, criza refugiaților

 

Și subiectul Schengen a fost pus în discuție de cei doi oficiali. “România îndeplinește toate condițiile. Comisia a susținut mereu cauza României și sper, cu sprijinul CE, să vedem în acest an decizii care să ne îndrepte în direcția bună”.

 

Moldova: Pe această temă, Dacian Cioloș a ținut să prezinte măsurile pe care Bucureștiul le are pentru stabilizarea statului vecin, “în măsura în care Guvernul de la Chișinău demonstrează că e dispus să aplice reformele necesare”.

 

In privinta crizei refugiatilor: “Romania vrea sa fie parte a soluției și nu a problemei. România își asumă responsabilitățile din cadrul planului de soluționare a crizei”, a precizat Cioloș. Juncker și-a exprimat încrederea că Bucureștiul va spriji eforturile Comisiei în chestiunea migrației ilegale.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22