Pe aceeași temă
Este vorba de încălcarea a două decizii adoptate de statele UE în 2015, potrivit cărora 160.000 de migranți trebuiau relocați pe teritoriul UE pentru a degreva țări ca Grecia și Italia, asaltate de migranți, transmite Der Spiegel preluată de G4Media.ro.
Totuși, Ungaria, Polonia și Cehia au refuzat în mod constant să implementeze decizia, deși Curtea Europeană de Justiție a confirmat legalitatea ei.
Potrivit datelor furnizate de Comisie, Polonia și Ungaria nu au acceptat nici un azilant în urma deciziilor din 2015, doar Republica Cehă a primit 12.
Comisia Europeană, care monitorizează respectarea legislației europene, a dat în judecată cele trei state.
Potrivit deciziei Curții, cele trei țări nu pot invoca faptul că asigurarea ordinii publice și a protecției interne este responsabilitatea lor. Prin urmare, nu pot susține că mecanismul de relocare nu funcționează în cazul lor.
Der Spiegel amintește că UE a fost confruntată cu probleme pe tema politicii de azi de ani de zile. Țări ca Grecia, Italia sau Spania au cerut reformarea așa numitor reguli de la Dublin. Potrivit acestora, statele în care ajung prima dată persoanele care caută azil sunt responsabile pentru procesarea cererilor. Țări ca Ungaria, Polonia și Austria au refuzat categoric să accepte refugiați. După Paști, Comisia Europeană condusă de Ursula von der Leyen intenționează să prezinte un nou pact pe migrație.
Curtea de Justiție a Uniunii Europene nu a anunțat și sancțiuni în decizia pronunțată joi.
Pentru a face asta, Comisia Europeană trebuie să apeleze din nou la Curte și să ceară aplicarea unor sancțiuni financiare.
Abia apoi curtea va stabili sumele cu care vor fi sancționate cele trei țări. Se vor lua în calcul durata și severitatea încălcării legilor UE, dar și capacitatea economică a țării respective.