Pe aceeași temă
Igor Smirnov, 65 de ani, a castigat un nou mandat, al patrulea, de presedinte al autoproclamatei Republici Moldovenesti Nistrene. Liderul separatist s-a nascut in Kamciatka. Doar in noiembrie 1987 s-a mutat la Tiraspol, unde a fost numit in fruntea intreprinderii Elektromas. El a reusit sa profite de valul de nemultumiri ale populatiei rusofone din stanga Nistrului fata de reformele culturale initiate in RSS Moldoveneasca de Frontul Popular, devenind lider al Comitetului Colectivelor Muncitoresti care a initiat si coordonat grevele si demonstratiile
indreptate impotriva autoritatilor de la Chisinau. A fost arestat de autoritatile moldovenesti, pentru a fi eliberat in scurt timp, pentru ca apoi sa fie ales presedinte al republicii separatiste.
Sustinut de Moscova in toate actiunile sale, Igor Smirnov si-a consolidat puterea, inlaturand cu brutalitate orice forma de opozitie politica. Din 1996 mass-media sunt controlate total de stat, introducandu-se cenzura. In 2001, a modificat Constitutia, acordandu-si drepturi nelimitate si excluzand orice restrictii privind numarul de mandate prezidentiale. Practic, toate deciziile sunt luate de presedinte, care conduce Cabinetul de Ministri, in timp ce parlamentul, Sovietul Suprem, are atributii restranse.
De numele familiei Smirnov sunt legate afacerile rusesti din regiune. In perioada 2003–2005, in Transnistria au fost privatizate majoritatea
intreprinderilor, cea mai mare parte a lor fiind cumparate de catre oameni de afaceri din Rusia. Privatizarea a fost insotita de scandaluri de coruptie, singura victima politica fiind fostul ministru de Justitie, Viktor Balala, demis de presedinte la presiunea Sovietului Suprem inaintea alegerilor parlamentare din decembrie 2005. Este insa putin probabil ca ministrul Balala sa fi actionat altfel decat la ordinul presedintelui.
Interesele oamenilor de afaceri rusi se intersecteaza cu cele ale familiei Smirnov, mai precis ale fiilor liderului separatist, Vladimir si Oleg. Afacerile familiei sunt un subiect tabu in Transnistria, nimeni nu stie cu exactitate care este averea fiilor presedintelui, dar sunt indicii ca ei controleaza o parte a economiei republicii separatiste. De altfel, afacerile familiei au starnit discutii aprinse in Sovietul Suprem, in 2003, care s-au soldat cu racirea relatiilor dintre echipa presedintelui si miscarea Obnovlenie (Reinnoirea), care a trecut in opozitie. In spatele miscarii Obnovlenie se afla concernul Sheriff.
Fiul cel mare, Vladimir, este presedinte al Comitetului de Stat al Vamilor, cu rang de ministru, in timp ce mezinul, Oleg, este presedintele filialei transnistrene a Gazprombank. Oleg Smirnov a infiintat si conduce Partidul Patriotic din Transnistria, finantand din afacerile familiei si alte organizatii sau partide politice, favorabile liderului separatist, precum Respublika si Proriv. Unii comentatori locali vad in Oleg Smirnov un potential succesor al liderului separatist de la Tiraspol.