Planul lui Trump de a pune mâna pe minereurile critice și activele energetice ale Ucrainei

Redactia | 28.03.2025

Administrația Trump încearcă să obțină noi condiții pentru accesul SUA la minereurile critice și la activele energetice ale Ucrainei, fără a oferi în schimb Kievului garanții de securitate.

SHARE 3

Pe aceeași temă

Conform noului acord trimis Kievului, despre care relatează Financial Times , actuala administrație republicană de la Casa Albă revendică jumătate din resursele de petrol, gaze și hidrocarburi ale Ucrainei, precum și aproape toate metalele și mare parte din infrastructura acesteia.

Textul lasă puține dubii cu privire la faptul că obiectivul principal al lui Trump este de a încorpora Ucraina ca o provincie a industriilor americane de petrol, gaze și resurse, scrie The Telegraph.

Administrația Trump solicită ca Ucraina și SUA să înființeze un consiliu de supraveghere pentru un fond comun de investiții, pentru a împărți între cele două țări veniturile obținute din proiectele de petrol, gaze și mineralele rare ale Ucrainei, notează Sky News.

SUA ar urma să numească trei dintre cei cinci membri ai consiliului de administrație, conferind Washingtonului putere deplină de veto asupra fondului, potrivit noii variante a acordului.

În plus, SUA ar primi redevențe din fond înaintea Ucrainei.

Noul proiect prevede că Fondul de investiții pentru reconstrucția Statelor Unite și a Ucrainei va controla „mineralele critice sau alte minerale, petrolul, gazele naturale (inclusiv gazele naturale lichefiate [sic]), combustibilii sau alte hidrocarburi și alte materiale” care sunt extrase din Ucraina.

Sunt vizate toate materialele critice enumerate în Legea americană privind energia, inclusiv pământurile rare, cât și alte 50 de minerale precum litiul, titanul, cobaltul, aluminiul și zincul.

SUA vor controla infrastructura legată de resursele naturale „inclusiv, dar fără a se limita la, drumuri, căi ferate, conducte și alte mijloace de transport; porturi, terminale și alte instalații logistice și rafinării, instalații de prelucrare, instalații de lichefiere și/sau regazeificare a gazelor naturale și mijloace similare”.

 

America va avea acțiuni „A” și acțiuni de aur și  va primi toate redevențele până când Ucraina va plăti cel puțin 100 de miliarde de dolari din datoria de război către SUA, la care se adaugă o dobândă de 4 procente – mai puțin decât cele 350 de miliarde de dolari prezentate anterior de Trump, dar totuși jumătate din PIB-ul Ucrainei.

Ucraina are doar acțiuni „B” și va primi 50 % din redevențe numai după ce își va plăti arieratele.

Fondul este înregistrat în Delaware, dar sub jurisdicția New York-ului. SUA au primul drept de refuz asupra tuturor proiectelor. Statele Unite au autoritatea de a examina registrele și conturile oricărui minister sau agenție ucraineană oricând doresc, în timpul orelor de lucru.

SUA pot interzice vânzarea resurselor Ucrainei către alte țări, ceea ce ar putea însemna interzicerea vânzărilor de pământuri rare către China, dar și restricționarea vânzărilor către Europa.

„Este un document de expropriere”, a declarat Alan Riley, expert în drept energetic la Atlantic Council. „Nu există garanții, nu există clauze de apărare, SUA nu oferă nimic”.

„Americanii pot pleca, ucrainenii nu pot. Nu am mai văzut așa ceva până acum.”

Trei oficiali ucraineni de rang înalt, citați de FT, au sugerat că este puțin probabil ca acordul să se realizeze, unul dintre aceștia afirmând că noul proiect de propunere al SUA este „incorect”, iar altul asemănându-l cu un „jaf”.

Donald Trump consideră tranzacția cu Ucraina privind minereurile drept o modalitate corectă de a recupera miliardele de dolari pe care SUA le-au oferit Kievului pe parcursul războiului cu Rusia – prin intermediul armelor și al sprijinului financiar.

Luna trecută, președintele Volodimir Zelenski s-a deplasat în SUA pentru a semna acordul, dar apoi a izbucnit un conflict puternic în Biroul Oval, în fața camerelor de vederi, între el, pe de o parte, și Trump și vicepreședintele american, JD Vance, de cealaltă parte, iar liderul ucrainean a fost dat afară de la Casa Albă și a plecat, fără a mai semna înțelegerea.

Mai devreme joi, președintele ucrainean a declarat, într-o conferință de presă susținută la Paris, la finalul reuniunii liderilor europeni privind Ucraina, că Washingtonul schimbă „în mod constant” termenii acordului privind mineralele.

„Nu am de gând să merg la Washington pentru că nu există nicio astfel de chestiune pe ordinea de zi”, a spus Zelenski.

În ceea ce privește acordul în sine, el a precizat că „avem o mulțime de astfel de acorduri cu privire la minerale” și că SUA vor trimite un proiect final mai târziu.

 

Comentarii 0

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22