Clinton sau Trump? Particularitatile sistemului de vot american

Vlad Toma | 08.11.2016

Dupa sute de zile de campanie electorala, cetatenii SUA isi vor alege in cateva ore cel de-al 45-lea presedinte din istorie. Aproximativ 40 de milioane de cetateni si-au exprimat deja optiunea, in saptamanile trecute, prin sistemul votului anticipat.

Pe aceeași temă

 

Ultimele sondaje de opinie

 

Conform unui sondaj realizat de Reuters/Ipsos, Hillary Clinton ar avea 90% sanse sa castige alegerile prezidentiale din acest an. Ea ar urma sa obtina 45% din votul popular fata de 42% cat va obtine Trump. Clinton ar urma sa obtina de asemenea 303 voturi electorale, in timp ce Trump va obtine doar 235.

 

Conform estimarilor facute de analistii americani, Hillary Clinton ar putea obtine 296,4 voturi electorale in timp ce Trump ar urma sa obtina doar 240 de astfel de voturi. La votul popular Clinton ar urma sa conduca cu 48,7 la 45,4%.

 

Realclearpolitics.org anunta de asemenea ca Hillary Clinton ar avea un avantaj de 2,6% in fata lui Donald Trump.

 

Clinton a pierdut mult din avantajul de 4-5% pe care il avea in majoritatea sondajelor in urma anuntului FBI de redeschidere a anchetei in cazul modului in care a utilizat un server privat pentru informatiile clasificate cu care a lucrat in perioada in care era secretar de stat. 

 

In unele sondaje facute dupa acest anunt, avantajul candidatei democratilor ajunsese la cel mult 1%. Clinton pare oricum sa recupereze din avantaj, pe ultima suta de metri, dupa ce FBI a anuntat, in urma noii anchete, ca nu ea nu poate fi acuzata de nimic in acest caz.

 

Ultimele mitinguri ale acestei campanii electorale

 

Cei doi candidati au organizat ultimele mitinguri de campanie in doua swing states, cu multe voturi electorale, avand un rol esential in castigarea alegerilor: Hillary Clinton in Carolina de Nord si Donald Trump in Michigan. La mitingurile organizate de Hillary Clinton au participat si Barack Obama si sotia sa Michelle.

 

Votul anticipat exprimat pana in prezent in Carolina de Nord arata ca Hillary Clinton si Donald Trump sunt la egalitate in acest stat. 

 

Conform estimarilor,Trump este nevoit sa castige mai multe swing states pentru a contrabalansa votul din restul statelor americane.

 

Particularitatile sistemului de vot american

 

In urma votului din 8 noiembrie, fiecare stat american va sustine pentru functia de presedinte acel candidat care a obtinut cele mai multe voturi electorale pe teritoriul sau.

 

Cetatenii nu isi voteaza insa in mod direct candidatul preferat, ei ii voteaza de fapt pe electorii care au anuntat ca sustin candidatul pe care ei insisi (cetatenii) vor sa il aleaga. Electorii alesi urmeaza sa ocupe un loc in Colegiul Electoral care va alege noul presedinte.

 

Exista 538 de voturi electorale care pot fi obtinute pe intreg teritoriul Statelor Unite iar candidatul care va obtine cel putin 270 de voturi electorale va fi declarat castigator si va ocupa functia de presedinte. Votul electoral bate votul popular, necontand atat numarul absolut de voturi efectiv castigate de un candidat cat numarul de voturi electorale pe care le obtine.

 

Numarul de electori ai fiecarui stat este egal cu numarul de reprezentanti pe care acel stat ii are in Congresul american. Voturile electorale sunt distribuite proportional, in functie de populatia fiecaruia stat. Exista deci mari diferente in privinta numarului de voturi electorale intre statele cu un numar mare de locuitori (ex. California - 55 de electori, Texas - 38 de electori) si statele cu o populatie mai mica (ex. Alaska, Montana – 3 electori).

 

Sursa foto: wikimedia.com

 

In majoritatea statelor, candidatul aflat pe prima pozitie ia toate voturile electorale din acel stat – cu exceptia statelor Maine si Nebraska.

 

O importanta capitala in adunarea celor 270 de voturi electorale o au asa-numitele swing states, state in care sondajele indica o relativa egalitate a celor doi candidati si in care nu exista o directie traditionala a votului, nefiind clar daca la alegerile din acest an ele il vor vota pe candidatul democratilor sau pe cel al republicanilor.

 

Republicanii vor castiga probabil in Texas, ai carui cetatenii voteaza in mod traditional cu acest partid, in timp ce democratii sunt votati in mod traditional in California – fapt care face ca aceste state sa fie considerate castigate din start de catre cele doua partide.

 

Marile batalii pentru voturile se dau insa in aceste swing states in care nu exista o directie traditionala a votului si in care, in functie de prestatia candidatilor, voturile majoritatii pot sa incline balanta fie spre democrati, fie pe republicani, hotarand in cele din urma soarta alegerilor

 

Un swing state cheie este Florida, care are 29 de voturi electorale, stat in care Hillary Clinton are 51% in sondaje. Un alt swing state important este Ohio, cu 18 voturi electorale, Carolina de Nord cu 15 voturi electorale si Virginia cu 13 voturi electorale.

 

Daca cei doi candidati obtin un numar egal de voturi electorale – 269 – Camera Reprezentantilor, in care exista in prezent o majoritate republicana – va desemna presedintele. In cadrul acestei alegeri, fiecare stat va avea un vot, reprezentantii acestora neputand vota pe cont propriu.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22