Colapsul Deutsche Bank poate fi mai periculos decat Brexit. Chiar nu va interveni Merkel?

Dora Vulcan | 03.10.2016

Criza in care tinde sa se afunde cea mai mare banca privata a Germaniei, Deutsche Bank, a inceput sa dea fiori pana si expertilor FMI, care au catalogat riscul reprezentat de institutia de credit drept "cel mai mare pentru sistemul financiar global din prezent".

Pe aceeași temă

 

 

 

 

Cu toate acestea, cancelarul german Angela Merkel a ales sa joace dur, anuntand ca guvernul nu se va implica in salvarea colosului financiar. Este decizia Berlinului una corecta in acest caz sau are in spate doar motivatii politice legate de alegerile electorale generale din 2017, se intreaba analistul James Moore, intr-o analiza publicata de The Independent si citata de business24.ro.

 

 

 

Lehman Brothers, un fleac

 

Deutsche Bank risca amenzi de 14 miliarde dolari pentru operatiunile nelegale derulate pe piata americana, dar directorul institutiei de credit, John Cryan, sustine ca va incerca sa negocieze nivelul penalitatilor, beneficiind si de un precedent existent in relatia Goldman Sachs cu autoritatea de reglementare din SUA.

 

In acelasi timp, Cryan are si sarcina de a convinge actionarii bancii sa puna la bataie banii pentru achitarea acestor amenzi, lucru care suna, totusi, prea bine ca sa fie si adevarat.

 

Reactia pietelor financiare in fata optimismului manifestat de Cryan nu este cea pe care o asteapta executivii bancii germane. Pana la urma, Deutsche Bank are un bilant contabil impovarator in comparative cu capitalul de care dispune, acestuia adaugandu-i-se si o gama ametitoare de produse derivate.

 

Investitorii par decisi insa sa mizeze pe ce e mai rau, poate si prin prisma faptului ca majoritatea mesajelor optimiste transmise in ultimele decenii de executivii unor banci aflate in dificultate s-au dovedit a fi adevarate capcane.

 

La ora aceasta, valoarea de piata a bancii abia depaseste suma pe care ar trebui sa o achite ca amenda in SUA. Valoarea actiunilor gigantului bancar se situeaza la minimul ultimilor 3 decenii, singura solutie parand recapitalizarea bancii.

 

Insa, colapsul Deutsche Bank ar putea face ca falimentul Lehman Brothers din 2008 sa para drept o depasire a liniei de credit de pe un card, iar Brexitul nu ar fi mai mult decat o cearta intre doi indragostiti.

 

 

 

Timp castigat

 

Problema cu toate masurile de siguranta luate de organismele de reglementare din pietele financiare este ca nu sunt indeajuns de stricte si nu ataca problema de la radacina.

 

Sefii Deutsche Bank pot juca pentru a castiga timp, in speranta ca lucrurile se vor indrepta, dar, in acelasi timp, situatia se poate agrava.

 

In cazul in care Angela Merkel ar transmite mesajul ca Germania va sprijini cea mai mare institutie privata de credit din tara, evolutia actiunilor Deutche Bank pe bursa s-ar echilibra, iar directorii institutiei ar avea timp sa convinga marii actionari, precum Allianz, de necesitatea interventiei imediate.

 

Ironia sortii face ca Deutsche Bank sa traverseze un moment de cumpana in care Merkel nu are suficient spatiu de manevra, prin prisma alegerilor de anul viitor si a promisiunii facute electoratului german ca statul nu va mai interveni pentru a salva companii private cu ajutorul banilor publici.

 

Cu toate acestea, Deutsche Bank reprezinta o amenintare grava la adresa stabilitatii financiare, cu un impact deosebit asupra pietelor emergente, iar problema aceasta impune gasire de urgenta a unei solutii.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22