Pe aceeași temă
El arată că există lipsă de transparenţă în exerciţiile militare pe care le desfăşoară Rusia, lucru care "îngrijorează" statele din regiune.
"Sunt dezamăgit că Rusia nu a fost mai transparentă cu exerciţiile ei. Continuă să acţioneze, cred, într-un mod agresiv. Şi e valabil în întreaga zonă a Mării Negre. Avem 10.000 de soldaţi ruşi care ocupă părţi din Georgia, în Abhazia şi Osetia de Sud şi care în mod clar nu intenţionează să plece, deşi au spus că vor face acest lucru după invadarea Georgiei, prin intermediul înţelegerii făcute de Sarkozy (Nicolas Sarkozy, fost preşedinte al Franţei)", a spus generalul american.
Aflat într-o vizită la baza militară de la Mihail Kogălniceanu, Hodges a vorbit, într-un interviu acordat News.ro, şi despre acţiunile Rusiei din Ucraina, unde continuă să sprijine separatiştii cu armament.
"Toată lumea ştie că Rusia le asigură separatiştilor care încearcă să submineze conducerea Ucrainei muniţie, sisteme de armament, leadership şi în mod clar nu respectă suveranitatea Ucrainei, dar nici nu respectă OSCE, nu permit reprezentanţilor OSCE să îşi facă treaba", a afirmat el.
Generalul Hodges a cerut Federaţiei Ruse să fie mai transparentă cu exerciţiile militare, aşa cum face şi NATO, permiţând accesul presei la aceste evenimente şi comunicând public.
"Ruşii au o şansă, în august şi septembrie, cu exerciţiul lor Zapad-17. Vor avea multe mii de soldaţi, avioane şi aşa mai departe, care desfăşoară exerciţii în Belarus şi în vestul Rusiei, în districtul militar de vest. I-aş ruga să fie la fel de transparenţi ca noi, să invite presa şi observatorii, nu doar la minimum, ci să îi invite ca să vadă ce fac. Asta ar contribui mult la a reduce temperatura şi îngrijorarea pe care o au ţările cu privire la intenţiile lor reale", a spus el.
Şeful forţelor SUA din Europa a spus însă că sunt semnale îmbucurătoare în zona flancului estic, precum în zona baltică. Cu referire la declaraţii făcute de el în 2016, potrivit cărora există riscul unei invazii ruseşti în faţa căreia NATO să nu poată reacţiona, generalul a precizat că aceste scenarii nu mai sunt de actualitate.
"Estonia, Letonia şi Lituania au crescut simţitor proprile eforturi. Articolul 3 al Tratatului de la Washington, care a creat NATO, spune că naţiunile trebuie să facă tot posibilul pentru a se apăra singure, aşa că munca acelor ţări în privinţa planificării apărării, instrucţiei, eforturilor de modernizare, creşterii cheltuielilor de apărare, astfel încât sunt într-un loc mult mai bun prin proprile puteri. (...) Mă simt mult mai bine cu privire la capacitatea regiunii de a se apăra", a precizat el, conform News.ro.