Comediantul Volodimir Zelensky a câștigat alegerile prezidențiale din Ucraina cu 73% din voturi

Laurentiu Gheorghe | 21.04.2019

Agențiile de presă anunță câștigarea alegerilor prezidențiale din Ucraina de către Volodimir Zelensky cu peste 70% din voturi în fața lui Petro Poroșenko, conform exit-pollurilor.

Pe aceeași temă

„Am reuşit împreună. Nu vă voi dezamăgi niciodată”, a spus Zelenski, într-un discurs după anunţarea exit-poll-ului, susţinut în cartierul său general de campanie, unde a ieşit imediat pentru a le mulţumi susţinătorilor, transmite Agerpres.

„Cetăţeni ai ţărilor post-sovietice, uitaţi-vă la noi! Totul este posibil”, a adăugat el.

În acelaşi timp, Petro Poroşenko şi-a recunoscut înfrângerea şi l-a felicitat pe adversarul său, promiţând în acelaşi timp să nu părăsească viaţa politică.

Sondajele realizate la ieşirea de la urne „sunt evidente şi îmi dau toate motivele să îl sun pe adversarul meu şi să îl felicit”, a spus Poroşenko în faţa susţinătorilor săi.

„Accept această decizie, însă vreau să subliniez ferm: nu părăsesc viaţa politică”, a adăugat el, în contextul în care la sfârşitul lunii octombrie sunt prevăzute alegerile legislative.

În primul tur al al alegerilor din Ucraina desfășurat pe 31 martie, Zelensky, care a interpretat un rol de președinte ca actor, a obținut 30%, urmat de actualul președinte, Petro Poroshenko, cu 16,6%.

BBC a realizata după primul tur un scurt portret al lui Zelenski. A sfidat toate regulile de campanie electorală, refuzând să participe la mitinguri și să acorde interviuri, și pare să nu fi avut nici o viziune politică în afară de dorința de a fi nou și diferit. Prin utilizarea masivă a rețelelor sociale a ajuns la alegătorii tineri.

Disponibilitatea lui Zelenski de a vorbi atât rusa cât și ucraineană, într-o perioadă când drepturile lingvistice sunt un subiect sensibil, l-au făcut popular în estul Ucrainei, zonă vorbitoare de rusă.

Oligarhul exilat în Israel, Igor Kolomoiski, 56 de ani, ar fi principalul sponsor al lui Zelenski.

Vasyl Holoborodko este președintele incoruptibil interpretat de Zelensky în serialul Sluga Poporului, aflat acum la al treilea sezon. Un simplu profesor de școală, ale cărui tirade împotriva corupției sunt filmate de unul dintre elevii săi, devin virale și îl catapultează pe Holoborodko la președinție.

În viața reală, campania lui Zelensky a fost minimă. L-a lăsat pe Holoborodko să facă treaba pentru el, ceea ce înseamnă că pentru a afla viziunea reală a lui Zelensky, trebuie luată în serios viziunea falsă din serial, se arată într-o analiză realizată de Foreign Policy după primul tur.

Postul de radio Deutsche Welle i-a realizat un portret lui Zelensky. „La vârsta de 41 de ani, Zelenski ar fi cel mai tânăr președinte al Ucrainei. El este un om plin de viață, cu o voce deosebită și plăcută. Fiu al unui profesor universitar din Krivi Rih, inima industriei minereului de fier din sud-estul Ucrainei, este cel mai celebru și de succes showman al țării.

Disciplina supremă este satira politică. Timp de aproape 20 de ani, Zelenski și o echipă de artiști de cabaret i-au tras pe politicienii de vază ai țării la rotisorul ironiilor”, scrie DW.

Zelenski nu a prea dat interviuri, nu a vorbit cu presa, iar când a făcut-o s-a adresat doar instituțiilor media prietenoase cu el. A comunicat cu susținătorii săi prin intermediul mesajelor video postate pe Facebook și alte platforme similare. Cu ajutorul unor sloganuri creative, exprimate într-un limbaj specific tinerilor, el a reușit să mobilizeze electoratul tânăr din estul țării.

Însă o strategie mediatică inteligentă nu ar fi o explicație suficientă pentru succesul său. Explicația se regăsește probabil în politica ucraineană, care în ultimele decenii a avut o imagine dezastruoasă. Chiar și Poroșenko, care este nepopular, ba chiar urât de unii alegători, trebuie să se întrebe dacă și-a evaluat corect șansele de realegere.

Acești ucraineni, care au fost forța motrice din spatele schimbării puterii în 2014 și care se consideră a fi patrioți pro-occidentali, privesc succesul lui Zelenski cu un amestec de îngrijorare și disperare, mai notează Deutsche Welle.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22