Comisar european ingrijorat de manipularea si instigarea la ura de pe retelele sociale

Dora Vulcan | 26.08.2016

Comisarul european pentru economie si societatea digitala, Gunther Oettinger, a declarat vineri, la Bucuresti, ca in retelele de socializare nu sunt controlate defaimarile, minciunile, discursul instigator la ura si, in acest caz, se pune intrebarea daca nu este nevoie de un control, potrivit Mediafax.

Pe aceeași temă

 

 

Prezent la o conferinta organizata de Ministerul Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala si Ministerul Culturii, Gunther Oettinger a vorbit despre securitatea digitala in contextul dezvoltarii infrastructurii digitale europene si a spus ca exista un pericol foarte mare ca fluxul de date sa fie intrerupt, sa fie distorsionat, sa fie distrus, datele sa fie furate si manipulate.

 

 

"Razboaiele viitorului nu vor mai fi purtate cu tancuri sau cu sulite, ci se vor purta in retele. De aceea importanta sigurantei cibernetice este un foarte mare", a spus el, referitor la revolutia tehnologica digitala, informeaza Mediafax. 

 

 

"Viitorul digital va cuprinde nenumarate platforme online si retele de socializare sau motoare de cautare. Intrebarea pe care trebuie sa ne-o punem astazi este care e cadrul de reglementare necesar pentru acest viitor digital. (...) In zona digitala, in retelele de socializare nu sunt controlate defaimarile, minciunile, discursul instigator la ura si atunci intrebarea care se pune este oare nu e nevoie de un control al discursului propagat pe internet, oare nu cumva trebuie sa se verifice daca discursul propagat pe internet nu degenereaza, trebuie sa se gaseasca un raspuns la aceasta intrebare", a adaugat oficialul european.

 

 

Gunther Oettinger a vorbit si despre pirateria online, spunand ca operele pot fi furate de pe internet fara niciun fel de restrictii si descarcate fara niciun fel de raspundere. Oettinger a mai spus ca este necesara o legislatie noua pentru protejarea drepturilor de autor.

 

 

"Astazi la nivel european lucram la o legislatie noua in domeniul drepturilor de autor pentru ca suntem de parere ca numai impreuna, numai daca vom avea o legislatie, un cadru de reglementare agregat la nivel european vom putea sa respectam toate aceste reguli in relatia cu firme precum Google sau YouTube", a spus comisarul.

 

 

Oficialul european a vorbit si despre potentialul "foarte mare" pe care il are Romania in domeniul digital si pe care il poate exploata: "Romania are in domeniul digital un potential foarte mare pe care il poate exploata cu celelalte state membre, cu Comisia Europeana pentru ca in final sa se creeze o valoare adaugata si va invit cu acest prilej sa fiti de partea noastra pe acest drum al digitalizarii."

 

 

Oettinger spune ca pentru a ramane competitivi este necesara o strategie europeana, iar la nivelul UE exista viziunea crearii unei uniuni digitale, a unei piete unice: "Vrem, impreuna cu guvernele statelor membre si cu reprezentantii industriei sa colaboram pentru a crea robotii de maine in robotica, senzorii de maine in senzorica, elementele optice de maine in fotonica, vrem sa dezvoltam tehnologiile cuantice, iar in domeniul microelectronicii ne dorim nu numai sa importam, ci sa si dezvoltam pe cont propriu si sa producem in piata unica."

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22