Comisarul Moscovici cere publicarea listei cu paradisurile fiscale întocmită de UE

E.b. | 07.11.2017

Pierre Moscovici, comisarul european pentru afaceri economice a cerut azi ca, în urma dezvăluirilor din 'Paradise Papers', până la sfârșitul anului să fie publicată lista cu paradisurile fiscale întocmită de Uniunea Europeană,

Pe aceeași temă

  

El a evitat însă  să se pronunțe în legătură cu acele state din UE care ele însele oferă un cadru favorabil evaziunii fiscale în favoarea societăților care, înregistrându-se în respectivele state, se sustrag plății impozitelor în alte țări.

 

'Vom vorbi despre ea în dimineața aceasta și este important ca lista să se publice rapid, adică în 2017', a spus Moscovici la Bruxelles, potrivit agenției EFE, preluată de Agerpres, la reuniunea miniștrilor economiei și finanțelor din statele UE. 

 

Documentul trebuie să fie 'credibil' și 'consistent' și să cuprindă sancțiuni 'adecvate' pentru țările incluse în listă, a completat comisarul european.

 

El a menționat totodată că pe listă nu se vor regăsi state membre ale UE, întrucât, explică Moscovici, un paradis fiscal este 'o țară care nu respectă standardul bunei guvernanțe', deși în documentele din 'Paradise Papers' o țară membră a UE, și anume Malta, este descrisă drept jurisdicție opacă.

 

Întrebat prin urmare despre țările din UE care oferă un cadru favorabil evaziunii fiscale, Moscovici a evitat să se pronunțe. 'Nu voi intra în detaliile acestor dezvăluiri (Paradise Papers), care prin natura lor sunt diferite de cele pe care le-am cunoscut până în prezent, pentru că aici vorbim despre mecanisme legale folosite cu abilitate de intermediari în folosul unor particulari', a răspuns comisarul european.

 

Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, a anunțat în luna septembrie, la finalul summitului european de la Tallinn dedicat agendei digitale a Uniunii Europene, că executivul comunitar va propune anul viitor noi reguli pentru taxarea sectorului online, astfel încât acesta să se achite în mod corect de obligațiile sale fiscale, lucru care nu se întâmplă în prezent.

 

Dar unele state ale UE unde sunt înregistrate numeroase companii ce activează în sectorul online, precum Irlanda și Luxemburg, nu agreează o astfel de măsură, susținând că ea le va afecta competitivitatea.

 

Cadrul favorabil evaziunii fiscale oferit de Luxemburg a fost evidențiat în anul 2014 odată cu scandalul LuxLeaks, ce a dezvăluit sistemul de evaziune fiscală în favoarea multinaționalelor organizat în această țară pe vremea când Jean-Claude Juncker era ministru de finanțe și premier. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22