Pe aceeași temă
La 26 iulie, executivul european a dat termen o lună Varșoviei pentru a pune capăt ''amenințării sistematice'' asupra statului de drept și ''pentru a informa în legătură cu măsurile luate'' pentru a modifica reformele care, în opinia Bruxellesului, afectează independența justiției, transmite Agerpres.
Răspunsul Varșoviei, ajuns la Comisie la 28 august, contestă ca ''fără fundament'' îngrijorările, a transmis la rândul său guvernul polonez.
Comisia "este încă pe punctul de a analiza cu atenție" argumentele Poloniei, a spus joi Timmermans în fața unei comisii parlamentare la Bruxelles.
Însă "pot să vă informez deja că răspunsul Poloniei nu anunță nicio măsură concretă pentru a remedia preocupările ridicate de Comisie", a adăugat el.
"Nu pot să vă spun care vor fi următoarele etape pentru Comisie. Trebuie să le discutăm în cadrul colegiului" de comisari, a adăugat Timmermans.
El a mai atras atenția că Bruxellesul este dispus să folosească toate uneltele de care dispune pentru a se asigura că Polonia nu se îndepărtează de valorile democratice, potrivit Reuters.
Comisia a amenințat cu declanșarea Articolului 7 al Tratatului UE dacă Polonia își menține reformele în varianta actuală. Această procedură inedită poate duce la o suspendare a dreptului de vot al unei țări în cadrul Consiliului, care regrupează toate statele membre.
''Recomandarea'' făcută la sfârșitul lunii de către Comisie este a treia trimisă în ultimul an guvernului polonez, primele două vizând în special reforma justiției constituționale.
Însă departe de a aplana temerile Bruxellesului în legătură cu această primă reformă, Varșovia a lansat, dimpotrivă, noi modificări ale sistemului judiciar, ceea ce a determinat executivul european să adopte un ton mai ferm și să amenințe cu impunerea celei mai dure sancțiuni care există împotriva unei țări membre.