Pe aceeași temă
Deși inițial a fost o solicitare pentru reducerea consumului de gaze cu 15%, Comisia nu a exclus ca acesta să devină obligatorie în caz de forță majoră.
Potrivit Wall Street Journal, planul de raționalizare a energiei electrice pare să aibă sprijin din partea majorității statelor membre.
Propunerea pentru eventuala limitare a prețului gazului rusesc - o măsură controversată despre care criticii susțin că va fi ineficientă – nu mai este în prezent agreată de către Comisia Europeană.
Statele membre UE rămân profund divizate în privința unui plafon de preț impus gazului rusesc. Cel puțin zece din 27 de state care se opun plafonării, se tem că Putin ar putea riposta prin oprirea completă a furnizării de gaze în întreaga Europă. Nici Germania, cea mai mare economie a Europei și cel mai afectat membru al UE de închiderea conductei Nord Stream, nu susține plafonarea.
Un alt grup de țări UE, care includ Franța și Polonia, au făcut eforturi pentru o limitare a prețurilor pentru toate gazele importate. Cu toate acestea, Comisia Europeană se teme de această măsură, deoarece plafonarea prețului ar afecta capacitatea Europei de a atrage volume mari de GNL (gaze naturale lichefiate) dacă prețurile în altă parte a lumii sunt mai mari.
Rusia, la rândul ei, a amenințat că va sista total exporturile de gaze către țările implicate în limitarea prețurilor, amenințând că va lăsa Europa să înghețe dacă această măsură este adoptată împotriva intereselor Rusiei.
De asemenea, Comisia Europeană este aproape de a finaliza un plan de măsuri care prevede plafonarea profiturilor companiilor energetice şi direcţionarea banilor către consumatori.
Potrivit unui document de lucru consultat de Bloomberg, Executivul comunitar vrea să plafoneze preţurile pentru producătorii de electricitate care nu utilizează gaze naturale la 180 de euro pentru un Megawatt oră, mai jos decât plafonul de 200 de euro pentru un Megawatt oră care se vehicula anterior.
Asta ar plafona veniturile producătorilor de electricitate din surse regenerabile, centrale nucleare şi biomasă la mai puţin de jumătate faţă de preţul de pe piaţa energiei electrice, aproximativ 460 de euro pentru un Megawatt oră în prezent.
Plafonul ar urma să se aplice după ce tranzacţiile cu energie electrică vor fi încheiate, astfel încât să nu afecteze în mod direct preţul energiei electrice la bursă. O altă propunere care ar urma să fie prezentată de Comisia Europeană vizează o taxă pe profiturile excesive ale companiilor care vând combustibili fosili. Potrivit documentului de lucru, ţările membre UE vor introduce o taxă temporară pe profiturilor companiilor cu sediul în UE şi care activează în industriile de petrol, gaze, cărbune şi rafinare.
Taxa va fi de cel puţin 33% din profiturile suplimentare realizate în anul fiscal 2022. Este vorba de o taxă excepţională şi temporară şi este la latitudinea statutelor membre să o introducă.
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urmează să prezinte, miercuri, pachetul de măsuri al Executivului comunitar, urmând ca ulterior guvernele statelor membre să pună la punct detaliile, după o posibilă la reuniunea extraordinară a miniştrilor europeni ai Energiei din 30 septembrie convocată de preşedinţia cehă a UE.