Comisia Europeană pregătește al șaptelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

L. G. | 15.07.2022

Comisia Europeană va anunța vineri un nou pachet de sancțiuni (al șaptelea) împotriva Rusiei precum și o serie de înăspriri ale unor măsuri luate anterior, potrivit a doi oficiali citați de Reuters.

Pe aceeași temă

Noile măsuri, pe care una dintre surse le-a numit „pachet de conformitate și aliniere”, se așteaptă să vizeze aurul rusesc, să introducă mai multe restricții comerciale asupra mașinilor și să sancționeze mai mult de 50 de oameni de afaceri sau oficiali ruși și precum și entități de stat sau private.

Cu toate că noua listă de sancțiuni ar fi „a șasea și jumătate” datorită domeniului său de aplicare mai restrâns în comparație cu precedentele pachete care au cuprins petrolul și cărbunele rusesc, unele măsuri ar putea avea un impact serios asupra sectoarelor afectate.

Proiectul de pachet, care are nevoie de aprobarea guvernelor UE, include o interdicție privind importul de aur rusesc în UE, care ar urma să fie aplicabilă de la adoptarea noilor sancțiuni, după cum a relatat prima dată Reuters înainte ca G7 să convină asupra măsurii în iunie.

O sursă a declarat că măsura ar afecta și importurile de aur rusesc prin țări terțe, dar nu a detaliat cum ar funcționa.

Bruxelles-ul va înăspri, de asemenea, măsurile existente, cu noi limitări ale importurilor de bunuri care ar putea fi folosite în scopuri militare, inclusiv produse chimice și utilaje, a spus sursa.

Noi persoane și entități considerate apropiate de Kremlin vor fi, de asemenea, adăugate pe lista neagră a UE, care prevede înghețarea activelor lor și interdicții de călătorie, au declarat trei oficiali care au refuzat să fie numiți.

De asemenea, Comisia va face unele modificări la sancțiunile existente pentru a se asigura că acestea nu afectează exporturile de alimente și cereale din Rusia, au declarat cei trei oficiali UE.

Modificările aduse măsurilor restrictive existente au scopul de a se asigura că regulile nu sunt interpretate greșit de către companiile de comerț, a declarat un oficial, menționând că o interdicție privind accesul navelor rusești în porturile UE va fi modificată pentru a evita confuziile.

Conform acestei măsuri, navele rusești au deja voie să intre în porturile UE dacă transportă alimente sau medicamente.

Dar unii comercianți au interzis efectiv comerțul cu alimente atunci când sunt exportate din porturile rusești care sunt deținute indirect de companii rusești de stat care au fost sancționate de UE. Modificarea va clarifica faptul că aceste porturi sunt exceptate de la sancțiuni, a precizat sursa citată.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22