Comisia Europeană vrea să impoziteze suplimentar cu 0,2% din cifra de afaceri marile companii

Laurentiu Gheorghe | 01.06.2020

Pentru marile companii care beneficiază de piața unică a UE, Comisia Europeană ar vrea să introducă o nouă taxă „mai mică de 0,2%” din cifra de afaceri a acestora, relatează Reuters.

Pe aceeași temă

CE consideră că astfel s-ar putea genera 10 miliarde de euro pe an, „fără efort excesiv din partea companiilor”, pentru a ajuta finanțarea planurilor de stimulare a economiei.

Conform planului care așteaptă să fie supus aprobării celor 27 de state membre ale UE, Comisia Europeană va împrumuta de pe piaţă o sumă fără precedent - 750 miliarde euro - pentru a finanţa cheltuielile menite să redreseze economiile afectate de criza provocată de pandemia de coronavirus.

CE a propus câteva posibile taxe pentru a ajuta la achitarea datoriei, inclusiv o nouă taxă pentru piaţa unică, care ar putea intra în vigoare în 2024 sau după acest an.

„În funcție de cum va fi stabilită taxa, s-ar putea obține aproximativ 10 miliarde de euro fără efort excesiv pentru orice firmă individuală”, a spus o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene.

„Zece miliarde de euro este mai puţin de 0,2% din cifra de afaceri generată de operaţiunile din UE ale acelor mari companii", a precizat aceasta.

Purtătoarea de cuvânt a adăugat că veniturile anuale aşteptate reprezintă o estimare preliminară şi vor depinde de diversele opţiuni luate în considerare pentru noua taxă.

Comisia Europeană ia în calcul și alte posibile opţiuni de majorare a veniturilor, de la taxa pe plastic la taxă pe carbon.

Comisarul european pentru buget, Johannes Hahn, a spus într-un interviu publicat duminică în Financial Times că o taxă pentru companiile care au acces la piața unică ar putea afecta 70.000 de companii din Europa, cu o cifră de afaceri globală de peste 750 de milioane de euro.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22