Comitetul Nobel a renunţat la încercările de a stabili legătura cu Bob Dylan. Artistul tace

E.b. | 17.10.2016

Academia Suedeză a anunţat luni că a renunţat la încercările sale - rămase fără succes - de a intra în contact cu Bob Dylan. Muzicianul a păstrat o tăcere totală în această privinţă, după ce a câştigat premiul Nobel pentru literatură

Pe aceeași temă

 

 

Artistul american, laureatul premiului Nobel pentru literatură pe anul 2016, nu a răspuns deocamdată e-mailurilor primite de la Comitetul Nobel şi nu a anunţat dacă va participa la ceremonia oficială de înmânare a acestor premii, informează The Guardian, preluat de News.ro.


”În acest moment, nu mai facem nimic. I-am telefonat şi i-am trimis e-mailuri celui mai apropiat colaborator al lui şi am primit răspunsuri foarte amabile. Pentru moment, este cu siguranţă suficient”, a declarat Sara Danius, secretarul permanent al Academiei Suedeze, pentru postul radiofonic SR.


Deocamdată, muzicianul american a păstrat o tăcere totală în această privinţă, după ce a câştigat premiul Nobel pentru literatură, joi.


Bob Dylan a susţinut un concert în aceeaşi seară, în Las Vegas, dar nu a făcut nicio referire la premiul Nobel în timpul show-ului său.


Bob Dylan şi-a încheiat acel concert cu un cover al unei piese din repertoriul lui Frank Sinatra, ”Why Try to Change Me Now”, iar această alegere ar putea fi o aluzie voalată la reputaţia pe care artistul o are de multe decenii, considerată de unii o îndărătnicie, iar de alţii o persistenţă admirabilă în încercarea sa de a-şi făuri propriul drum în viaţă.


Nu sunt deloc îngrijorată. Cred că se va prezenta la ceremonie”, a adăugat Sara Danius.


În fiecare an, pe 10 decembrie, laureaţii premiilor Nobel sunt invitaţi la o ceremonie în cadrul căreia trofeele le sunt înmânate de regele Carl XVI Gustaf al Suediei. Laureaţii trebuie să susţină discursuri de acceptare a premiilor în cadrul unui banchet.


Dacă (Bob Dylan, n.r.) nu vrea să vină, atunci nu va veni. Va fi oricum o mare petrecere, iar premiul îi aparţine”, a adăugat Sara Danius.


Bob Dylan, în vârstă de 75 de ani, ale cărui versuri şi cântece au influenţat generaţii de fani, este primul cantautor din lume care a câştigat premiul Nobel pentru literatură. Printre favoriţii din acest an se numărau nume mari ale literaturii universale, precum britanicul de origine indiană Salman Rushdie, japonezul Haruki Murakami, poetul sirian Adonis şi scriitorul kenyan Ngugi wa Thiong’o.


Decizia Academiei Suedeze a generat şi câteva controverse, în special în rândul scriitorilor, iar unii dintre aceştia au considerat că meritele literare ale muzicianului american nu sunt la fel de importante cu cele ale unora dintre colegii lor de breaslă.


Printre scriitorii care şi-au exprimat rezervele în legătură cu această alegere controversată s-au aflat romancierul libanez Rabih Alameddine şi scriitorul marocan Pierre Assouline.


”Atribuirea lui Bob Dylan a premiului Nobel pentru literatură e ca şi cum brandul de chipsuri Mrs Fields ar primi 3 stele Michelin”, a scris Rabih Alameddine pe Twitter.


Această decizie reprezintă un dispreţ la adresa scriitorilor”, a declarat Pierre Assouline.


Alţii, precum norvergianul Karl Ove Knausgård, au avut o atitudine ambiguă faţă de decizia Academiei Suedeze.

 

”Am păreri foarte împărţite în această privinţă. Îmi place ideea că Academia Suedeză se deschide în faţa altor forme de literatură - versuri şi aşa mai departe. Cred că e o idee strălucită. Dar, pe de altă parte, ştiind că Dylan face parte din aceeaşi generaţie cu Pynchon, Philip Roth, Cormac McCarthy, este foarte dificil pentru mine să accept această alegere. Cred că unul dintre aceşti trei scriitori ar fi trebuit să câştige. Dar, dacă unul dintre ei va câştiga anul viitor, totul va fi bine”, a spus Karl Ove Knausgård într-un interviu pentru The Guardian.


Leonard Cohen, coleg de breaslă şi bun prieten al lui Bob Dylan, a sugerat, joi, că nu este nevoie de un premiu pentru a recompensa măreţia unui artist care a transformat muzica folk-rock. ”Pentru mine, premiul Nobel e ca şi cum ai înfige o medalie pe muntele Everest pentru a evidenţia faptul că acesta este cel mai înalt munte”, a spus Leonard Cohen.


 Cântăreţul american Bob Dylan a câştigat premiul Nobel pentru literatură pe 2016 pentru ”crearea unor noi expresii poetice în marea tradiţie a cântecului american”, potrivit motivaţiei oficiale a Comitetului Nobel.


Anunţul a fost făcut joi, într-o conferinţă de presă care a avut loc la Stockholm.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22