Pe aceeași temă
Rezultatele comunicate pentru ambele vaccinuri vin după testele clinice realizate pe scară largă de către companiile pharma. Moderna a realizat testele pe 30.000 de voluntari. Jumătate dintre voluntari au primit o doză de vaccin și un rapel la distanță de 28 de zile, în timp ce cealaltă jumătate dintre voluntari a fost injectată cu placebo după aceeași schemă.
La nivelul întregului grupului testat, au fost depistate 95 de cazuri de îmbolnăviri cu Covid-19, din care doar cinci au făcut parte dintre cei cărora li se administrat vaccinul. 90 din cei infectați au fost din categoria celor care au primit doar placebo în loc de vaccin. Dintre aceștia, 11 au dezvoltat forme grave ale infecției cu SARS-CoV-2. Rezultatele au demonstart că vaccinul asigură un răspuns imun la persoanele expuse la infecția noul coronavirus.
Moderna a anunțat că va face demersurile pentru obținerea aprobării utilizării vaccinului în următoarele săptămâni. Totuși, datele sunt încă preliminare și multe întrebări așteaptă încă să își găsească un răspuns, potrivit sursei citate.
„În ansamblu, eficacitatea s-a dovedit a fi una extraordinară...este o zi măreață”, a declarat directorul medical Tal Zaks, pentru BBC News. Dar încă nu știm cât de mult durează imunitatea în fața virusului, după administrarea vaccinului, participanții la testare urmând să fie monitorizați în continuare pentru a afla un răspuns.
De asemenea, nu există încă date referitoare la eficiența vaccinului pe grupele de persoane mai în vârstă, practic categoria cea mai vulnerabilă. Cu toate acestea, Zaks a declarat pentru BBC News că datele de până acum nu ar sugera că vaccinul își pierde din potență odată cu vârsta.
Un alt semn de întrebare: nu știm dacă vaccinul stopează contractarea unei forme severe de boală de către pacienți sau dacă oprește și răspândirea virusului de către aceștia. Toate aceste întrebări vor determina modul în care vaccinul va fi utilizat.
Ambele vaccinuri testate cu succes până în prezent folosesc aceeași abordare: injectarea unei părți a codului genetic al virusului pentru a provoca o reacție imună.
Datele din această etapă arată că cele două vaccinuri-candidat sunt extrem de asemnătoare: Pfizer asigură o protecție în jur de 90%, Moderna de aproape 95%.
Totuși, cifrele finale ar putea să fie modificate, având în vedere că procedura de testare este încă în derulare.
Vaccinul Moderna pare însă a fi mult mai ușor de depozitat, la o temperatură de doar -20 de grade pentru o perioadă de maxim șase luni și poate fi ținut într-un frigider standard pentru cel mult o lună.
Asta în condițiile în care vaccinul Pfizer trebuie păstrat la o temperatură de minus 75 de grade și poate fi ținut în frigider doar 5 zile.