Conferinta privind schimbarile climatice: 1.000 persoane impiedicate sa intre in Franta

Iulian Popescu | 28.11.2015

Aproape 1.000 de persoane au fost împiedicate să intre pe teritoriul Franței, în cadrul măsurilor luate pentru asigurarea securității antiteroriste în perioada desfășurării Conferinței internaționale asupra schimbărilor climatice (COP21) la care urmează să participe peste 140 de șefi de state.

Pe aceeași temă

 

De la restabilirea controalelor, la 13 noiembrie, "circa 1.000 de persoane au fost împiedicate să intre pe teritoriul național (francez), din cauza riscului pe care aceste persoane le-ar putea reprezenta pentru ordinea publică și securitatea țării", a declarat ministrul francez, în timpul unei vizite efectuate la Strasbourg,citat de Agerpres.

 

În total, "aproape 15.000 de polițiști și jandarmi s-au mobilizat la frontierele noastre, în special la frontiera nordică", a precizat Cazeneuve, cu referire la un punct de trecere de la frontiera franco-germană.

 

Scopul acestor controale este de a "permite, atât în cadrul organizării COP21, dar și în contextul nivelului de amenințare teroristă cu care ne confruntăm, să asigurăm securitatea francezilor și să efectuăm arestările care sunt necesare", a adăugat ministrul de interne al Franței.

 

Franța a restabilit în mod excepțional controalele la frontierele sale vineri, 13 noiembrie, în cadrul unei serii de măsuri menite să întărească securitatea în așteptarea COP21, care începe luni, la Paris, în prezența a peste 150 de șefi de stat și de guverne. Cu câteva ore mai târziu, jihadiști au comis cele mai sângeroase atentate din istoria Franței (130 de morți), iar guvernul francez, care a decretat stare de urgență, a decis să prelungească aceste controale "atât timp cât amenințarea teroristă se va menține", scrie Agerpres.

 

Summitul COP21

 

În total, 147 de șefi de stat și de guvern, între care președinții american și chinez, Barack Obama și Xi Jinping, sunt așteptați la 30 noiembrie la deschiderea COP21, unde ar trebui să se ajungă la un acord global privind combaterea încălzirii climatice.

 

Luni, 30 noiembrie, 150 de șefi de stat și de guvern se reunesc la Bourget, în apropiere de Paris, pentru a da startul negocierilor. "Este cea mai vastă manifestare diplomatică organizată în Franța", a subliniat ministrul de Externe Laurent Fabius, într-un interviu publicat sâmbătă în Le Monde și preluat de Agerpres.

 

În cadrul acestui summit, negociatorii din 195 de țări vor încerca să reducă numărul opțiunilor rămase în suspensie, într-un text de pre-acord elaborat în octombrie la Bonn (Germania), din care îi vor preda, la 5 decembrie, un exemplar lui Laurent Fabius.

 

Dacă munca lor nu este concludentă, "eu nu voi avea un text gata pregătit pentru a-l scoate din buzunar", a avertizat șeful diplomației franceze, care a precizat că va încerca "să faciliteze un compromis", ascultându-l pe fiecare și menținând "un nivel de ambiție înalt".

 

Potrivit lui, trebuie avansat "capitol cu capitol" cu scopul de a ajunge la un acord "diferențiat, universal, coercitiv juridic, durabil, dinamic (...) just", scrie Agerpres.

 

Fabius a ținut să precizeze că "lupta împotriva schimbărilor climatice și lupta împotriva terorismului sunt două din principalele provocări ale secolului XXI".

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22